Vijesti 30.12.2015.

Akcija „Meso” u BiH: Dolijali Lijanovići

ČITANJE: 2 minute
hapsenje
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu kodnog naziva “Meso” u kojoj je 16 optuženih, među njima i Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede u Federaciji BiH.

Kako je “Novostima” rekao Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, ovo je jedna od najopsežnijih optužnica za poreske utaje u postdejtonskoj BiH i biće zatraženo oduzimanje protivpravne imovinske koristi.

Pomenuta grupa se tereti za organizovani finansijski kriminal, neplaćanje poreza, poreske utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava i “pranje” novca, kojim je država BiH oštećena za više od 13 miliona KM.

Tužilac iz Odsjeka za privredni kriminal podigao je optužnicu protiv ukupno 16, od čega su optužnice za 11 fizičkih osoba i pet pravnih osoba ili preduzeća.

Optužnicom su obuhvaćeni Jerko Ivanković Lijanović, njegova braća Slavo, Jozo i otac Stipe, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić i Miroslav Čolak. Firme koje se nalaze pod “lupom” su “Lijanovići”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”, sve iz Širokog Brijega i “Mi-Mo” iz Mostara.

Dalje navode da, s obzirom na to da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu, i njeno vraćanje državi BiH, postupajući tužitelj će, nakon finansijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi se na kraju sudskog postupka, osigurala mogućnost naplate u korist države.

Inače akcija “Meso” je sprovedena u septembru prošle godine na području FBiH i tom prilikom je uhapšeno 14 osoba, među kojima su tri brata Lijanović bili najzvučnija imena. Nakon jednomesečnog pritvora svi uhapšeni su pušteni da se brane sa slobode.

(Novosti.rs)