Vijesti 28.07.2020.

AKCIJA “MREŽA”: Osumnjičen da je prevarama na društvenoj mreži Fejsbuk pribavio 200.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su operativnu akciju kodnog naziva „Mreža” u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela „Kompjuterska prevara“.

U okviru akcije izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Modriče, a slobode je lišeno lice S.P. iz Modriče zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo „Kompjuterska prevara“, u vezi sa KD „Pranje novca”.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti: veći broj mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, kao  i drugih  predmeta  koji se  mogu  dovesti  u  vezu  sa  izvršenjem  navedenih  krivičnih djela.

Lice se sumnjiči da je na društvenoj mreži Fejsbuk, korištenjem javno dostupnih fotografija i informacija više lica kreirao naloge na ime ovih lica, nakon čega je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi korištenjem aplikacije Mesindžer doveo u zabludu veći broj fizičkih lica koje je naveo da izvrše kupovinu i slanje SMS dopuna na više telefonskih brojeva vjerujući da pomažu njima poznatim licima.

Novac pribavljen na ovaj način, osumnjičeni je upotrijebio za dopunu  računa za onlajn klađenje kreiranih kod pravnog lica, kojim su  mu  kroz  višestruke  isplate  isplaćeni različiti  novčani iznosi. Izvršenjem ovih krivičnih djela pričinjena je materijalna  šteta u do sada utvrđenom iznosu od oko 200.000 KM.

Lice lišeno slobode biće danas predato uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, radi određivanja  mjere  pritvora.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: MUP RS