Akcija “Njegujmo srpski jezik” i u Srpskoj

negujmo-srpski-jezik

Akcija “Njegujmo srpski jezik”, koju je pokrenuo Sekretarijat za kulturu grada Beograda, trebalo bi da se proširi i na Republiku Srpsku, saopštili su članovi Odbora koji je formiran kako bi upravljao ovom akcijom.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi se ova akcija proširila i na Srpsku.

“Mislim da je ova akcija zaživela, da sada može da postane trajna i da će dobijati neke nove vidove. Ovo može biti početak jedne lepe tradicije da se Skupština grada Beograda bavi srpskim jezikom”, rekao je Vesić.

On je naveo da je ova akcija u posljednjih 20-25 godina možda najbolja u srpskoj kulturi, poslije akcije “LJepše sa kulturom”, te da je urađena od donacija, prenijeli su beogradski mediji.

“Ovo pokazuje da dobra ideja ne mora da bude skupa i da sama po sebi nađe svoje mesto bez obzira na to koliko se novca uloži u nju”, rekao je Vesić.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da je ova akcija počela krajem marta i da je dobila veliki odjek u javnosti.

“Želeli smo da se na našim bilbordima i drugim mestima nađu plakati koji bi podsećali ljude na određene česte jezičke nedoumice i da na taj način pokušamo da podsetimo ljude na to koliki je značaj negovanja sopstvenog jezika”, dodao je Vukosavljević.

On kaže da je za narednu godinu planiran kviz koji će za temu imati srpski jezik i gramatiku, književnost i koji bi bio urađen po principima modernih kvizova sa učešćem publike i nagradnim igrama.

Akciju “Njegujmo srpski jezik”, čiji je cilj njegovanje i zaštita srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, inicirao je Sekretarijat za kulturu u saradnji sa Filološkim fakultetom i Bibliotekom grada Beograda.

U okviru te kampanje izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom.

Kampanju su podržali, između ostalih, Anica Dobra, Aca Seltik, Zoran Kesić, Tihomir Stanić, LJubica Arsić, Dragan Ilić, Goran Gocić, Nataša Marković, Marčelo, Svetislav Goncić…

(Agencije)

RADONČIĆ: Moj i Novalićev slučaj se ne mogu porediti

Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, rekao je da se slučaj Fadila Novalića i njegovo hapšenje ne mogu porediti, da su skroz različiti. “Ja sam prošao jednu nevjerovatnu harangu, mene ne samo da su uhapsili ni krivog ni dužnog, to su uradili s dugim cijevima. Došlo je 50 specijalaca,

TRAMP: Danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a, Donald Tramp, poručio je danas da SAD prekidaju odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, poručujući da SZO nije dobro odgovorila na pandemiju virusa korona. Takođe je poručio da će SAD sankcionisati kineske zvaničnike odgovorne za potkopavanje autonomije Hong Konta. (ATV)

Novalić negirao sve optužbe

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine koji je u petak naveče predat u nadležnost Tužilaštva BiH, negirao je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret tokom ispitivanja, nezvanično javljaju federalni mediji. Podsjetimo, Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, u četvrtak su saslušani

Na “jutjub” kanalu 27 ratnih i poratnih dokumentaraca “Srna filma”

Kinoteka Republike Srpske otvorila je svoj “jutjub” kanal na kojem je moguće pogledati 27 dokumentarnih filmova, kako bi široj publici bila približena filmska produkcija Republike Srpske koja se u okviru “Srna filma” realizovala u ratnom i poratnom periodu, rekao je direktor Kinoteke Snježan Lalović. Lalović je za Srnu izjavio da se među filmovima nalazi prvi

Glavaš izabaran za v.d. predsjednika OO DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da ova stranka očekuje da na predstojećim lokalnim izborima ima svoje kandidata za pozicije načelnika i gradonačelnika u najmanje deset opština i gradova u Republici Srpskoj. Nešić je istakao da će DNS donijeti odluku kako će nastupiti na budućim lokalnim izborima, vodeći računa o interesima

Uhapšen policajac zbog kojeg gori čitava Amerika

U Minesoti je uhapšen jedan od četvorice policajaca koji su učestvovali u hapšenju Džordža Flojda koji je nedugo potom preminuo. Riječ je o policajcu Dereku Šovinu koji je, kako se vidi na snimku, u ponedjeljak prilikom hapšenja Flojdu priklještio vrat koljenom. Taj događaj snimio je jedan prolaznik, podsjeća Rojters. Uslijedili su višednevni protesti a u