Vijesti 26.11.2015.

Akcija “Njegujmo srpski jezik” i u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
negujmo-srpski-jezik
Akcija “Njegujmo srpski jezik”, koju je pokrenuo Sekretarijat za kulturu grada Beograda, trebalo bi da se proširi i na Republiku Srpsku, saopštili su članovi Odbora koji je formiran kako bi upravljao ovom akcijom.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je razgovarao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi se ova akcija proširila i na Srpsku.

“Mislim da je ova akcija zaživela, da sada može da postane trajna i da će dobijati neke nove vidove. Ovo može biti početak jedne lepe tradicije da se Skupština grada Beograda bavi srpskim jezikom”, rekao je Vesić.

On je naveo da je ova akcija u posljednjih 20-25 godina možda najbolja u srpskoj kulturi, poslije akcije “LJepše sa kulturom”, te da je urađena od donacija, prenijeli su beogradski mediji.

“Ovo pokazuje da dobra ideja ne mora da bude skupa i da sama po sebi nađe svoje mesto bez obzira na to koliko se novca uloži u nju”, rekao je Vesić.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da je ova akcija počela krajem marta i da je dobila veliki odjek u javnosti.

“Želeli smo da se na našim bilbordima i drugim mestima nađu plakati koji bi podsećali ljude na određene česte jezičke nedoumice i da na taj način pokušamo da podsetimo ljude na to koliki je značaj negovanja sopstvenog jezika”, dodao je Vukosavljević.

On kaže da je za narednu godinu planiran kviz koji će za temu imati srpski jezik i gramatiku, književnost i koji bi bio urađen po principima modernih kvizova sa učešćem publike i nagradnim igrama.

Akciju “Njegujmo srpski jezik”, čiji je cilj njegovanje i zaštita srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, inicirao je Sekretarijat za kulturu u saradnji sa Filološkim fakultetom i Bibliotekom grada Beograda.

U okviru te kampanje izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom.

Kampanju su podržali, između ostalih, Anica Dobra, Aca Seltik, Zoran Kesić, Tihomir Stanić, LJubica Arsić, Dragan Ilić, Goran Gocić, Nataša Marković, Marčelo, Svetislav Goncić…

(Agencije)