Vijesti 01.03.2016.

Akcija “Odisej”: Razbijena internet mafija!

ČITANJE: 3 minute
mafija
Asmir Mulaj (27) i Kenad Muminović (26) iz Živinica uhapšeni su zbog sumnje da su bili članovi međunarodne kriminalne grupe koja se u posljednje dvije godine, na prostoru Njemačke, BiH, Austrije, Švajcarske i drugih zemalja, bavila kompjuterskim kriminalom!

Mulaj i Muminović, koji su rođeni u Srbiji, a nastanjeni u Živinicama, uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, u sklopu akcije kodnog imena “Odisej”, koju je na prostoru BiH pokrenuo MUP RS. Njih terete za pranje novca, neovlašćen promet narkotika, falsifikovanje isprava, kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje.

U policiji Srpske je potvrđeno da se dvojac sumnjiči za učestvovanje u radu tri ilegalna “darknet” servisa, odnosno foruma na adresama “faker.cc”, “comlync.cc” i “fato.me”, koji su korišćeni za posredovanje u izvršenju većeg broja krivičnih djela, a koje je policija blokirala.

„Darknet” forumi

– U pitanju je pružanje infrastrukture za ilegalnu trgovinu narkoticima, naoružanjem i drugim nedozvoljenim sredstvima, ali i krađu identiteta i podataka o bankovnim karticama i sredstvima plaćanja. Pored toga, riječ je o forumima koji su služili i za nezakonitu razmjenu informacija o ličnim dokumentima i ispravama, preko kojih su administratori dobijali procenat od obavljenih poslova – pojašnjavaju izvori Pressa.

Oni dodaju da je Mulaj, koji se smatra jednim od organizatora kriminalne grupe, uhapšen još prošle sedmice i Sud BiH mu je već odredio jednomjesečni pritvor, dok je Muminović juče bio na saslušanju pred tužiocem.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da su uporedo sa hapšenjima na prostoru Živinica izvršeni pretresi stanova, garaža i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni, te da je tom prilikom zaplijenjen određen broj dokaza.

– U pretresima je oduzeta sofisticirana računarska oprema, kao i određena količina opojnih droga. Nakon lišavanja slobode preduzete su i aktivnosti na sprečavanju automatskog uništavanja i enkripcije podataka – naveli su u Tužilaštvu BiH, dodajući da je riječ o jednoj od najvećih istraga računarskog kriminala u istoriji BiH i regiona.

Pretreseno 69 kuća

Iz Savezne policije Njemačke (BKA) juče je saopšteno da je tokom akcije, koja je vođena iz Centra za sajber kriminal u Frankfurtu, pretreseno ukupno 69 lokacija u čak 12 zemalja, a da je istraga obuhvatila devet osumnjičenih lica.

– Hapšenja su izvedena na području Njemačke, BiH, Švajcarske, Francuske, Holandije, Litvanije i Rusije. Riječ je o operaterima i korisnicima internet foruma na njemačkom jeziku, na kojima je dogovarana ilegalna prodaja oružja, droge, falsifikovanog novca i dokumenata. Osim toga, grupu terete za ubacivanje virusa i zlonamjernih softvera u računare, a u svrhu počinjenja krivičnih djela – saopšteno je iz BKA.

U toj instituciji su potvrdili da se osnovano sumnja da je jedan od organizatora i “mozak” međunarodne kriminalne grupe bio Asmir Mulaj, koji je uhapšen u BiH.

– On je imao ključnu ulogu u tehničkom upravljanju infrastrukturom foruma, jer je bio jedan od glavnih administratora. Osim toga, njegov posao bio je i da zaštiti stotine ilegalnih transakcija, ali i garantuje nesmetano obavljanje ilegalnih poslova – kažu u njemačkoj policiji, dodajući da su akciji zaplijenjeni računari, informatička oprema i oko 150.000 evra.

(Press)