Vijesti 07.03.2016.

Akcija povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma

ČITANJE: 2 minute
glaukom
Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Udruženje oftalmologa od 7. do 13. marta obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma i na taj način podiže svijest građana o ovom veoma čestom oftalmološkom oboljenju.

Tim povodom, zainteresovani mogu u srijedu, 9. marta, od 8.00 do 14.00 časova, u holu Poliklinike Univerzitetskog kliničkog centra na Paprikovcu, da obave ispitivanje glaukoma koje podrazumijeva mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna kao i anketiranje.

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila, a podrazumijeva hroničnu, progresivnu bolest kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca.

Kako bolest napreduje, napreduje i gubitak vidnog polja, a u krajnjem stadijumu pacijent potpuno izgubi vid. Glaukom se naziva i “tihi kradljivac vida” ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

Najčešći faktori rizika za nastanak glaukoma su povišen očni pritisak, starija životna dob, pozitivna porodična anamneza na glaukom, visoka kratkovidnost i dijabetes.

Pacijenti koji spadaju u rizičnu grupu kojima je potreban skrining su osobe koje su navršile 40 godina, osobe koje osjećaju određene tegobe u oku prilikom čitanja, te određene nespecifične tegobe koje se ne mogu uvrstiti ni u jedno oftalmološko oboljenje.

Najčešće se glaukom otkrije slučajno prilikom propisivanja naočala za čitanje, zbog čega je veoma važno da se prilikom propisivanja obavi kompletan oftalmološki pregled. Osobama koje spadaju u rizičnu grupu za nastanak glaukoma preporučuje se redovna kontrola vidnih funkcija i očnog pritiska, a liječenje se sastoji od primjene kapi za oči, laserske terapije ili hirurške intervencije.

Klinika za očne bolesti poziva i oftalmologe iz drugih zdravstvenih ustanova i ordinacija da se pridruže obilježavanju Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma. Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti zaposlenim u Info centru na broj telefona 051/343-000, svakog radnog dana u periodu od 07.00 do 15.00 časova.

(Banjaluka.rs.ba)