Vijesti 16.09.2020.

AKCIJA PRI KRAJU: Ambrozija uklonjena sa 77.000 kvadrata

ČITANJE: 1 minuta

Akcija ukanjanja ambrozije na području Banje Luke privodi se kraju, a od 15. jula, kada je počela akcija, ova korovske biljka uklonjena je sa oko 77.000 kvadratnih metara javnih površina.

-Košenje je obavljeno u svim banjalučkim naseljima gdje smo registrovali postojanje ove alergene biljke. Akcija je pri kraju, a po prijavama građana radićemo do kraja septembra. Ove aktivnosti daju konkretne rezultate, jer je prije nekoliko godina koncentracija polena ambrozije u vazduhu bila 1.000 zrna po kubnom metru, a sada je oko 400 zrna – ističu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dodaju da problem u borbi protiv ambrozije i dalje predstavljaju zapuštene privatne parcele gdje Gradska uprava nema nadležnosti da preduzima mjere suzbijanja, kao i poljoprivredne površine.

-Još nije kasno da se i građani uključe u akciju i unište ambroziju na svojim parcelama. Ambroziju možemo suzbiti na različite načine – košenjem, hemijskim tretmanom, a najefikasnije je čupanjem biljke iz korijena– zaključili su iz Odjeljenja za komunalen poslove.

Grad Banja Luka, i ove godine, na ovoj internet stranici, redovno objavljuje rezultate dnevnog mjerenja količine polena u atmosferi, u saradnji sa Poljoprivednim institutom RS.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: ambrozija