Vijesti 15.12.2015.

Akcija Sipe u Srebrenici: Zbog ratnog zločina uhapšen Milan Bogdanović

ČITANJE: 1 minuta
AKCIJA SIPA
Pripadnici Sipe BiH uhapsili su na području Srebrenice Milana Bogdanovića, osumnjičenog da je tokom rata kao komandant policijskih snaga u julu 1995. godine počinio zločin protiv čovječnosti.

Bogdanović je osumnjičen da je koordinisao i komandovao snagama policije koje su na području Konjević Polja zarobljavale bošnjačke muškarce i dječake nakon pada Srebrenice te odvajale muškarce od žena, djece i staraca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu je izvršeno hapšenje.

U saopštenju se navodi da su pripadnici policijske formacije kojom je komandovao Bogdanović mučili, zlostavljali i premlaćivali zatvorenike, dozvoljavali drugim pripadnicima vojske i policije da ih zlostavljaju, te predavali za transport na druge lokacije i mjesta egzekucija, kao i učestvovali u ubijanju zarobljenika u manjim grupama i njihovim zakopavanju.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom, najavljeno je iz Tužilaštva.

(Agencije)