Region 24.07.2020.

AKCIJA SRPSKE POLICIJE I FBI: Uhapšeno 11 lica zbog sumnje da su prevarama na internetu zaradili 70 miliona dolara

ČITANJE: 1 minuta

Na 16 lokacija na teritoriji  Srbije danas je izvršen pretres stanova i uhapšeno 11 lica, državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Republike Filipini za koje postoji osnovana sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa u periodu od 2011. godine do danas, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, saopšteno je iz  Tužilaštva za organizovani kriminal.

Sumnja se da su uhapšeni pronalazili investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije, gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Na ovaj način, sumnja se da su organizatori i pripadnici ove grupe pribavili protivpravniimovinsku korist u iznosu od preko 70 miliona dolara.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe su lica koja su pristala da investiraju, služeći se lažnim identitetima i koristeći lažne titule , email-om ili videokonferenciskim vezama upućivali da prebace svoje “investicije” na međunarodne bankovne račune povezane sa organizatorom ove grupe, piše Blic.rs

Nakon toga, prema pisanju lista, grupa je po nalogu organizatora zatvarala ove lažne investicione platfome i nakon nekog vremena ponovo otvarala nove sa istim već razrađenim metodom rada.

Svim licima lišenim slobode određeno je zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Republika Srbija pruža nadležnim pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: MUP Srbije