Vijesti 20.09.2018.

AKCIJA “TRAGAČ” Uhapšeno 12 osuđenika koji su izbjegavali zatvor

ČITANJE: 2 minute

Sudska policija Republike Srpske u akciji kodnog naziva „Tragač“ uhapsila je 12 osuđenika koji su izbjegavali odlazak u zatvor, nakon što su osuđeni na pravosnažne zatvorske kazne.

Pravdi su između ostalih, privedeni i osuđenici na višegodišnje kazne zatvora zbog teških krivičnih djela.

Banjalučka jedinica Sudske policije tako je uspjela pronaći i uhapsiti Mladena Aleksića (38) iz Laktaša, osuđenog na pravosnažnu kaznu od tri godine zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj je prije tri godine nastradao bračni par Ristić, Mile (40) i Gordana (36) iz Banjaluke.

Prema pravosnažnoj presudi, teška saobraćajna nesreća dogodila se 30. avgusta 2015. u Aleksandrovcu kod Laktaša. Osuđeni Aleksić je u trenutku nesreće preticao kolonu ispred sebe u kojoj su u „golfu“ bili nastradali supružnici. U trenutku preticanja vozač „golfa“ je pokušao da skrene ulijevo i tada je na njih naletio BMW koji je vozio optuženi. On je išao brzinom od 110 kilometara na čas, pa je udarac u „golf“ bio tako silovit da su supružnici poginuli na mjestu nesreće. Alkotestiranjem je utvrđeno da je Aleksić u trenutku teške saobraćajne nesreće u krvi imao 1,81 promil alkohola.

Iza nastradalih supružnika ostali su djevojčica od 12 i dječak od 7 godina.

U akciji Sudske policije RS uhapšen je i Miloš Grmuša, pravosnažno osuđen na dvije i po godine zbog serijskih krađa. Grmuša je, prema presudi, sa saučesnikom opljačkao 26 kuća na području Banjaluke i pričinio štetu od nekoliko desetina hiljada maraka.

Pljačke su izvršili u periodu od  jula 2016. godine do 23. januara prošle godine, kada su uhapšeni, na način da su obijali kuće odakle su krali novac, nakit i druge vrijedne stvari. Kuće su pljačkali na području Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Gradiške, Kozarske Dubice, Kotor Varoša i Mrkonjić Grada.

Željko Dragojević, direktor Sudske policije RS, izjavio je za Srpskainfo da tokom akcije „Tragač“ nije bilo problema.

– Uhapšeno je 12 osoba koji su bili pravosnažno osuđeni na ukupno 8 godina i 7 mjeseci zatvora. Svi uhapšeni su sprovedeni u nadležne kazneno-popravne ustanove na izdržavanje kazni – izjavio je direktor sudske policije.

Najbolje odjeljenje

Banjalučko odjeljenje Sudske policije RS je, prema zvaničnim statistikama, najbolje odjeljenje. U proteklom periodu je realizovana više akcija na pronalasku i hapšenju pravosnažno osuđenih osoba koje su izbjegavale odlazak u zatvor, a u kojima nije zabilježen nijedan veći incident.

(Srpskainfo)