Vijesti 18.02.2017.

Akcija za oboljele od karcinoma dojke u Banjaluci: Krv daruju ženama za 8. mart

ČITANJE: 2 minute

Grupa građana u saradnji sa Crvenim krstom 28. februara organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi, kako bi na taj način napravili zalihe ženama oboljelim od karcinoma dojke.

U Banjaluci godišnje od raka dojke oboli 500 žena, a broj se, nažalost, ne menja godinama. Zahvaljujući udruženjima, svijest o bolesti se polako širi, a plemenitim aktivnostima odlučili su da se priključe i dobrvoljni davaoci krvi. Povod im je 8. mart koji se bliži, a kako kažu, nema boljeg poklona od onoga koji im može spasiti život. Akcija će biti organizovana od devet do 13 časova u prostorijama banjalučkog Crvenog Krsta, a pozvani su svi građani.

Pero Vejnović, pokretač akcije i jedan od rekordera po dobrovoljnom davanju krvi, dragocjenu tečnost dao je čak 125 puta.

-Krv dajem redovno već 36 godina, jer znam koliko to može pomoći ljudima. Tako sam došao na ideju da organizujem ovu akciju, da poklonimo ženama za 8. mart ono što im najviše treba. Ovako nešto organizujemo po prvi put, a koliko god prikupimo krvi sve će se čuvati za te žene – kaže Vejnović, koji se nada da će ova akcija postati tradicionalna.

Plemenitu akciju podržali su i Radio Televizija Republike Srpske, Grad Banjaluka, „Pavlović turs“, te tvornica obuće „Bema“. A pored dobrovoljaca, stalnu podršku i pomoć oboljelim daju i udruženja građana.

– Iako se broj oboljelih ne mijenja, pozitivno je da se žene javljaju u ranoj fazi oboljenja. Sve to zahvaljujući edukacijama koje imamo, kako u školama tako i na drugim mjestima – kaže Azra Ikalović iz Saveza udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke „Iskra“.

Besplatan prevoz za dobrovoljce

U Banjaluci živi 13 dobrovoljnih davoca krvi, koji su dragocjenu tečnost dali od 100 do 145 puta. Kako godinama čine dobro djelo, smatraju da bi nekako trebali biti i nagrađeni, pa su Gradu predložili da obezbjede besplatan gradski prevoz.

– Predložio sam predsjedniku skupštine Budimiru Balabanu da nam obezbjede ovu pogodnost, odmah je prihvatio i rekao da će se naš predlog pred odbornicima naći već na sljedećoj Skupštini – kaže Vejnović.

(EuroBlic)