Vijesti 08.08.2016.

Akcijom Čep u džep do lakše terapije oboljelih od mukopolisaharioze

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje oboljelih od mukopolisaharioze RS pokrenulo je humanitarnu akciju “Čep u džep” s ciljem pomoći mališanima za čiji je oporavak potreban odlazak na rehabilitaciju u Austriju.

Strah od bolesti i neizvjesnost daljeg toka liječenja najveća su muka roditelja čijoj djeci su dijagnostikovane vrlo rijetke i teške bolesti. Jedna od majki koja teret bolesti dijeli sa svojim kćerkama je Vladanka Gojić iz Doboja, koja je i predsjednik ovog udruženja.

– Djevojčice su postepeno gubile sposobnost govora, hoda i gutanja, počeli su i epileptični napadi – rekla je Gojićeva, ističući da je riječ o bolesti za koju ne postoji lijek.

Ona je dodala da je pomenuta dijagnoza dijagnostikovana i Jovanu Mišiću iz Teslića.

– Akcija će trajati cijele godine, a svaki čep sa flaša od vode, soka, mlijeka, ulja, sirćeta, eurokrema, kreme za ruke ili šampona, zatim paste za zube, omekšivača i drugih proizvoda nam je važan. Jedan kilogram čepova košta 0,40 KM, zato je svaka pomoć dobrodošla – kazala je Gojićeva. Ona ističe da svi koji sakupe veću količinu čepove mogu donijeti na adresu Udruženja u ulici Pop Ljubinoj u Doboju ili ih kontaktirati putem internet stranice.

(Glas Srpske)