Magazin 09.12.2015.

Ako imate više od 10 mladeža na ruci, imamo loše vijesti za vas

ČITANJE: 1 minuta
Mladezi-rak-koze-
Izdvojte par minuta i pažljivo pregledajte kožu svoje desne ili lijeve ruke. Ako nađete više od desetak mladeža, imamo loše vijesti za vas.

Osobi koja ima više od jedanaest mladeža na jednoj ruci preti veća opasnost da jednog dana oboli od smrtonosnog raka kože, malignog melanoma.

Kako pokazuje najnovije istraživanje, brojanje mladeža na jednoj ruci predstavlja odličan indikator ukupnog broja mladeža na tijelu. Na primjer, ljudi koje imaju preko deset mladeža na ruci po pravilu imaju više od 100 mladeža na cijelom tijelu.

Nažalost, tih stotinu mladeža govore da osoba ima petostruko veći rizik da oboli od opakog raka kože, melanoma. Ovaj tip kancera razvija se iz abnormalnih mladeža, tako da je rizik od melanoma direktno povezan sa brojem mladeža koje osoba ima.

Tokom istraživanja, koje su sproveli naučnici s King’s koledža u Londonu, prikupljeni su podaci od oko 3.000 blizanaca. Stručnjaci su bilježili činjenice o tipu kože i mladežima i ispostavilo se da broj mladeža i te kako ima veze s rizicima za melanom.

Teorija je potom ponovo provjerena na manjoj grupi od 400 žena s melanomom i ispostavila se tačnom. Dame koje imaju više od sedam mladeža na desnoj ruci imaju devet puta veći rizik da obole od raka kože. One takođe po čitavom tijelu imaju više od 50 mladeža.

Osobe oba pola, koje imaju više od 11 mladeža na desnoj ruci imaju više od 100 mladeža na cijelom tijelu, što znači još veći rizik od melanoma.

(NN)