Svijet 08.10.2022.

Ako je Ukrajina most gađala američkim projektilima, slijedi žestoka eskalacija

ČITANJE: 2 minute

Jako loš dan za Rusiju. Most koji spaja Krim s Rusijom teško je oštećen. Pažnju medija privukle su snimke vlaka s cisternama u plamenu, a puno važnije je da se potpuno urušio sjeverni trak cestovnog dijela mosta. Prve fotografije pokazuju da južni trak još stoji, ali i da je on teško oštećen, piše index.hr.

Na željezničkom dijelu mosta gori kompozicija cisterni s gorivom i samo je pitanje vremena kad će se požar proširiti na sve cisterne.

Fotografije pokazuju da se od siline temperature tope metalne konstrukcije, tako da je i taj dio onesposobljen za jako dugo vrijeme.

Potpuno urušavanje sjevernog dijela traka cestovnog mosta ukazuje da je pogođen projektilom te da je požar željezničke kompozicije cisterni zapravo posljedica tog napada. Koji je očito izveden namjerno u trenutku prolaska vlaka. Da bi se izazvalo toliko oštećenje mosta potrebno ga je izravno pogoditi velikim projektilom s vrlo velikom bojnom glavom.

Ukrajinci već mjesecima HIMARS-ima gađaju cestovni most preko Dnjepra, ali on još stoji. Jer snaga bojnih glava projektila GMLRS nije dovoljna da ozbiljnije ošteti konstrukciju mosta.

Što je moglo izazvati toliku štetu?

Cestovni dio Krimskog mosta pogodilo je nešto jako veliko i dostatno velikog dometa. Recimo Army Tactical Missile System ili ATACMS. Taj se balistički projektil također lansira iz HIMARS-a. No za razliku od GMLRS projektila koji ima domet od tek osamdesetak kilometara, domet ATACMS-a je 300 km. Izvedenica M57E1 ima bojnu glavu mase 227 kilograma.

Je li to dovoljno da učini onoliku štetu na tako velikom mostu? Vjerojatno nije. Osim u slučaju ako most nisu u vrlo kratkom razmaku pogodila dva projektila.

Pokaže li se da je Krimski most onesposobljen balističkim projektilima te da su Ukrajinci upotrijebili američke projektile, izazvaće to popriličnu eskalaciju sukoba. Putin će se naći pod još jačim pritiskom desne struje, tzv. silovika, koji će tražiti još silovitiji odgovor.

U svakom slučaju, opskrba Krima preko mosta neće biti moguća još jako dugo. Pa tako ni vojni transporti koji su preko Krima išli prema Hersonu. Umjesto toga moraće ići kroz vrlo nesiguran okupirani dio Ukrajine.

Sve u svemu vrlo loš dan za Rusiju i Putina.