Magazin 29.12.2015.

Ako ste u Madridu – otiđite na izlet u ovo mjestašce!

ČITANJE: 2 minute
Kuensa
Kako iz putovanja u Španiju izvući maksimum? Iskusni turisti predlažu Cuencu – grad visećih kućica (samo sat vremena putovanja vozom od Madrida).

Jeste li vi jedan od onih koji Španiju vidi isključivo kroz beskonačne plaže, flamenko i sangriju? Iznenadili biste se koliko više od toga Španija može ponuditi!

Na samo 170 kilometara od Madrida nalazi se srednjovijekovni gradić Cuensa. Garantovano će vas na prvi pogled ostaviti bez daha. Iz Madrida vrlo jednostavno do tamo možete doći vozom za nešto manje od sat vremena, a upravo zato i jeste tako popularno vikend izletište.

Gradić se proteže preko grebena čije padine silaze u duboki kanjon. Podijeljen je na staro i novo naselje. U donjem dijelu, ispod grebena, je novo moderno naselje. Najvažnija stvar koju morate imati sa sobom kada se odlučite posjetiti Cuencu je fotoaparat. Nećete moći odoljeti fotografisanju uskih uličica, brojnih vidikovaca, katedrala…

Gotička katedrala smještena na glavnom gradskom trgu Plaza Mayor izgrađena je na prethodnoj džamiji, a posebno je zanimljiva jer zbog duge gradnje osim elemenata gotike na njoj su vidljivi i renesansni te barokni dijelovi.

Most sv. Petra (Puente de San Pablo) preko kanjona Juan del Pozo rijeke Huecar je izgrađen sredinom 16. vijeka, a povezuje Samostan sv. Petra sa starim gradom.

puente-san-pablo-cuenca-1

Ipak, jedna od najvećih atrakcija Cuence su viseće kućice (Las casas colgadas) iz 15. vijeka. Kuće su izgrađene na vrhu strme litice, a i dan danas kuće su u izvrsnom stanju.

Španski specijalteti za 15 evra

Pogled na kuću i njen balkon koji strši iznad kanjona rijeke jednostavno ostavlja bez daha! U jednoj od kućica smješten je i Muzej španske apstraktne umjetnosti kojeg se smatra jednim od najboljih u Španiji.

Ako se odlučite posjetiti Cuencu, van sezone moći ćete pronaći smještaj za oko 40 evra po noćenju što za Španiju zaista nije puno. U sezoni su cijene smještaja puno veće.  Ne zaboravite naravno i na tradicionalne španske specijalitete, u gradu je veliki broj restorana koji po sasvim prihvatljivim cijenama (oko 15 evra) nude turistički meni.

Naoružajte se dobrom voljom, ponesite udobne cipele i fotoaparat- Cuenca vas čeka!

(Coolklub.hr)