Magazin 09.12.2015.

Ako želite bogatstvo i sreću u 2016 evo gdje da stavite ukrase

ČITANJE: 4 minute
jelka
Vrijeme praznika zna da bude i stresno, kako za kućni budžet tako i zbog priprema i euforije. Feng šui ne samo da pomaže u uređenju doma i doprinosi blagostanju, već nam nudi i savjete kako da novogodišnju i božićnu dekoraciju uredimo tako da nam stvara pozitivnu energiju u domu.

Ukoliko mislite da je potpuno svejedno gdje ćete staviti novogodišnju jelku i kako ćete je ukrasiti, varate se! Mjesto za jelku po Feng šuiju je od izuzetne važnosti jer će donijeti harmoniju u dom.

Gdje postaviti jelku

Zimzeleno drvce simbolizuje dugovječnost i prijateljstvo. Prema sertificiranim Feng šui praktičarima, trouglasti oblik novogodišnje jelke smatra se simbolom “vatre” u Feng šuiju, a najbolje mjesto za ovaj simbol je u sobi koja zauzima gornji lijevi ugao vaše kuće. Ovaj prostor se smatra “površinom bogatstva”, a trouglasti oblici i predmeti sastavljeni od drveta su naročito snažni. Postavljanje jelke na ovom mjestu će da privuče bogatstvo i prosperitet u vaš dom.

Takođe, dobra mjesta za novogodišnje jelke su generalno svi uglovi vašeg doma ili centralni dio kuće, gdje će da se stabilizuje energija tokom ove užurbane sezone.

U slučaju da ste jelku postavili na sjever, ukrasite je staklenim dekoracijama plave, bijele, srebrne i zlatne boje.

Jelka na zapadu ili sjeverozapadu bi trebalo da bude u bijelim, srebrnim, zlatnim i žutim tonovima, a nikako crvenim.

U slučaju da se jelka nalazi u jugozapadnom ili severoistočnom dijelu doma, povoljne su dekoracije u žutim i crvenim tonovima i puno keramičkih ukrasa, dok se bijela i srebrna boja ne preporučuju.

Kako bismo doprineli kvalitetnijoj povezanosti porodice, poželjno je da svaki član postavi barem jedan ukras na jelku budući da tim činom postavlja i svoju ličnu energiju. Gdje god da stavite vašu jelku, pobrinite se da ne blokirate protok Či energije kroz vaš dom.

Možda ćete morati da preuredite prostor u sobi gdje stavljate jelku. Ako to učinite, budite sigurni da namještaj neće da blokira prostor za hodanje ili protok Čhi energije. Možda želite da premjestite neke komade namještaja u drugu prostoriju za vrijeme praznika, kako biste omogućili energiji da slobodno teče kroz prostor.

Zapamtite, kada vaš dnevni boravak ili porodična soba bude prepuna božićnim poklonima, porodicom i prijateljima, prostor će da bude u još većem haosu. Feng šui savjetuje da jelku ne stavljajte:

– u hodniku ili sobi gdje može da blokira prolaz

– u području gdje će da ometa protok Či energije

– previše blizu izvora toplote ili kamina, gdje može da izazove požar ili da se osuši brže

Ukrašavanje doma

Za postizanje pozitivnog raspoloženja generalno u prazničnom dekoru kuće koristite puno tamnozelene boje. U domu je prisutna prevelika količina energije vatre (zapaljene sveće, sveprisutna crvena boja i ukrasna rasvjeta) koja doprinosi svađama i nervozi, a tamnozelena boja je uspešno upija. Zimzelene grančice, vjenčići, dekoracije i zeleni stolnjaci odlično balansiraju energiju prostora.

Ovih dana se često fotografišemo, pa je poželjno da imate na umu da je fotografija s troje ljudi poređanih u jednom redu izuzetno nepovoljna. U slučaju da se porodica sastoji od tri osobe, one treba da poziraju u formi trougla pri čemu se osoba koja najviše zarađuje smešta u gornju poziciju.

Za prijatnu atmosferu svakodnevno zapalite aroma lampicu s uljima mandarine, pomorandže, limuna ili cimeta.

– nemojte da izbjegavate svjetleće i svjetlucave ukrase. Vatra simbolizuje slavu i ugled, a lampice simbolično predstavljaju vatru

– kako biste poboljšali zdravlje, Božićnu zvijezdu ili neko drugo živo cvijeće zasađeno u zemlji držite na sredini prostorije

– ukrasne anđele stavite lijevo od ulaznih vrata. Na taj način osiguraćete pomoć dragih ljudi

– u desni ugao, suprotan od ulaznih vrata, stavite dve mirisne ili ukrasne svijeće. Na taj način ćete osigurati praznike pune ljubavi i razumijevanja. Najbolje boje za svijeće su žuta, ružičasta i crvena.

– oživite svoj dom svježim bojama i ugodnim mirisima

– iza vaze s cvijećem postavite ukrasno ogledalo kako bi se ljepota duplirala

– glavna rasvjetna tijela ne bi trebalo da budu previše jaka

– dodajte jastuke ili neke druge okrugle predmete koji će pomoći protoku pozitivne energije

– pozovite paran broj gostiju

– ne posjedajte drage goste u blizini vrata. Ko sjedi prvi do izlaza, uvijek prvi odlazi

– dopustite djeci da uživaju, što manje vičite.

(NN)