Svijet 03.08.2021.

Aktivista bjeloruske opozicije pronađen mrtav u Ukrajini

ČITANJE: 2 minute

Vođa nevladine organizacije koja pomaže građanima Bjelorusije u borbi protiv vlasti Vitaly Shishov pronađen je mrtav u parku u glavnom gradu Ukrajine Kijevu.

Organizacija Bjeloruska kuća koju je formirao Shishov prijavila je nestanak Shishova u ponedjeljak nakon što se nije vratio sa trčanja. Osim toga, članovi organizacije pokušali su ga kontaktirati na telefon međutim nije se javljao na pozive, prenosi Klix.

Ukrajinska policija pokrenula je istragu odmah po prijavi, a pripadnici policije u Kijevu su ga pronašli obješenog u parku u utorak u ranim jutarnjim satima.

“Bjeloruski državljanin Vitaly Shishov, koji je nestao jučer u Kijevu, danas je pronađen obješen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od mjesta gdje je živio”, navodi se u saopćenju policije.

Iako sve ukazuje na to da je Shishov počinio samoubistvo, ukrajinska policija pokrenula je i istragu o ubistvu te su naveli kako postoji mogućnost da je ubistvo predstavljeno kao samoubistvo.

Prijatelji i kolege bjeloruskog aktiviste sumnjaju kako su napad izvršile osobe povezane s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom koji je, kako navode, započeo “lov” na članove bjeloruskih opozicionih pokreta u susjednim državama.

“Nema sumnje da su ovo bile planirane operacije sigurnosnih službi koje žele likvidirati Bjeloruse koji su opasni po opstanak režima. Nastavit ćemo tražiti istinu o Vitalijevoj smrti”, naveli su iz organizacije Bjeloruska kuća.

Ono zbog čega su bjeloruski aktivisti sumnjičavi jeste informacija da se Shishov već ranije žalio kako su ga pratili određeni ljudi tokom trčanja, a da je njegova organizacija dobijala poruke kako bi njeni članovi mogli biti meta otmice ili ubistva.

Shishov je prošle godine pobjegao iz Bjelorusije nakon što su izbili protesti protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka. U prijestolnici Ukrajine, Shishov je pružao pomoć Bjelorusima koji su pobjegli iz države, a koji su često za mjesto stanovanja birali Kijev koji je uz glavne gradove Poljske i Litvanije postao oaza bjeloruskih disidenata.

Nakon događaja u Kijevu, oglasila se i bjeloruska opozicionarka Sviatlana Tsikhanouskaya koja je izrazila zabrinutost zbog posljednjih dešavanja.

“Zabrinjavajuće je da oni koji bježe iz Bjelorusije ne mogu biti sigurni. Zahvalna sam vlastima koje su pokrenule istragu u ovom slučaju”, rekla je ona.

(SB)

Oznake: Bjelorusija, ubistvo