AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je, kao prva žena fudbalski sudija u BiH, predstavljena u knjizi.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije 53 žene, koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. U knjizi su predstavljene umjetnice, književnice, humanitarke, narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, režiserke, naučnice, muzičarke, sportistkinje. Svaka od priča praćena je ilustracijom, a autorke ovih ilustracija su umjetnice iz BiH.

Među predstavljenim ženama su, između ostalih, partizanke Vahida Maglajlić, Lepa Radić i Radojka Lakić, folk diva Silvana Armenulić, čuvena košarkašica Razija Mujanović, balerina Riki Levi, poznata iz knjige i TV serije “Miris kiše nad Balkanom”, direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, najpoznatija pjevačica sevdaha Amira Medunjanin.

Masha Durkalić je na promociji istakla da je zajedno s koautorkama i saradnicama godinama radila na prikupljanju građe za knjigu, te da su to radile volonterski.

– U ovom projektu nismo imale nikakvu zaradu, niti smo to željele. Sve mi imamo svoje poslove, ovo smo radile aktivistički i iz dubokog uvjerenja – rekla je Masha.

Zanimljivo je, takođe, da izdavanje knjige nije podržala nijedna institucija u BiH, niti bilo ko od donatora. Na kraju je ona ugladala svjetlost dana zahvaljujući kraft faunding kampanji, najuspješnijoj ikad organizovanoj u BiH.

– Zahvaljujući prilozima više od 550 građana i građanki iz 25 zemalja prikupljeno je 513 odsto traženih sredstava. Svima smo im beskrajno zahvalni – poručila je Masha.

Milkica Milojević je govorila kako je davne 1979. godine, kada su fudbalom carevali muškarci, a fudbalske sudije bili uglavnom “trbušasti, brkati mačo tipovi, koji su jeli svinjske koljenice i pili pivo” izborila za svoje mjesto u Savezu fudbalskih sudija Jugoslavije.

– Dok im nisam priprijetila da ću se žaliti svjetskoj fudbalskoj federaciji FIFA, nisu mi dali da sudim utakmice – rekla je Milkica, dodajući da je u to vrijeme bila djevojčica, koja je tek napunila 18 godina, ali nije dozvoljavala da je iko “pravi budalom” i da joj drugi određuje šta, kao djevojka, može, a šta ne može.

(Srpskainfo)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji