AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić.

Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je, kao prva žena fudbalski sudija u BiH, predstavljena u knjizi.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije 53 žene, koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. U knjizi su predstavljene umjetnice, književnice, humanitarke, narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, režiserke, naučnice, muzičarke, sportistkinje. Svaka od priča praćena je ilustracijom, a autorke ovih ilustracija su umjetnice iz BiH.

Među predstavljenim ženama su, između ostalih, partizanke Vahida Maglajlić, Lepa Radić i Radojka Lakić, folk diva Silvana Armenulić, čuvena košarkašica Razija Mujanović, balerina Riki Levi, poznata iz knjige i TV serije “Miris kiše nad Balkanom”, direktorka Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković, najpoznatija pjevačica sevdaha Amira Medunjanin.

Masha Durkalić je na promociji istakla da je zajedno s koautorkama i saradnicama godinama radila na prikupljanju građe za knjigu, te da su to radile volonterski.

– U ovom projektu nismo imale nikakvu zaradu, niti smo to željele. Sve mi imamo svoje poslove, ovo smo radile aktivistički i iz dubokog uvjerenja – rekla je Masha.

Zanimljivo je, takođe, da izdavanje knjige nije podržala nijedna institucija u BiH, niti bilo ko od donatora. Na kraju je ona ugladala svjetlost dana zahvaljujući kraft faunding kampanji, najuspješnijoj ikad organizovanoj u BiH.

– Zahvaljujući prilozima više od 550 građana i građanki iz 25 zemalja prikupljeno je 513 odsto traženih sredstava. Svima smo im beskrajno zahvalni – poručila je Masha.

Milkica Milojević je govorila kako je davne 1979. godine, kada su fudbalom carevali muškarci, a fudbalske sudije bili uglavnom “trbušasti, brkati mačo tipovi, koji su jeli svinjske koljenice i pili pivo” izborila za svoje mjesto u Savezu fudbalskih sudija Jugoslavije.

– Dok im nisam priprijetila da ću se žaliti svjetskoj fudbalskoj federaciji FIFA, nisu mi dali da sudim utakmice – rekla je Milkica, dodajući da je u to vrijeme bila djevojčica, koja je tek napunila 18 godina, ali nije dozvoljavala da je iko “pravi budalom” i da joj drugi određuje šta, kao djevojka, može, a šta ne može.

(Srpskainfo)

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja.