Vijesti 16.08.2015.

Aktivizmom do ljepšeg grada: Nove klupe na Banj brdu

ČITANJE: 2 minute

 

Klupe Banj brdo

Akcija “Klupe” koju je organizovala Inicijativa građana „Rekreativna zona Banjaluke“ završena je postavljanjem 34  klupe na najpoznatiju banjalučku rekreativnu zonu, Banj brdo.

Oko spomenika je postavljeno 17 klupa, dok su ostale raspoređene duž saobraćajnice koja vodi ka Banj brdu. U akciji je  učestvovalo stotinjak Banjalučana i odmah je naišla na odobravanje svih onih koji posjećuju Banj brdo.

– Akciju smo pokrenuli početkom jula mjeseca, gdje smo preko popularne fejzbuk stranice „Rekreativna zona Banjaluke“ pozvali sve zainteresovane građane da se preko donacija i radnih akcija uključe u izradi urbanog mobilijara, pomoću kojeg ćemo unaprijediti prirodno okruženje Banj brda- rekao je Goran Pivašević, član pomenute inicijative građana.

On je naglasio da je odziv građana bio veliki.

– Na početku akcije naš plan je bio skroman, a to je da postavimo nekoliko klupa, ali na kraju zbog velikog odziva građana broj klupa smo morali mijenjati, prvo na 24, da bismo na kraju zaključili akciju sa 34 klupe. Mnogim građanima i institucijama smo se morali zahvaliti na donacijama, jer veći broj klupa bi stvarno bio nepotreban- dodao je Pivašević.

Ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju ova akcija jeste to što je svaki donator klupe odabrao i naziv klupe koji je ispisan na pločici, koja je postavljena na svaku klupu, tako da će svi oni koji ubuduće posjete ovu rekreativnu zonu imati priliku da se odmore na: klupi muzičara rekreativaca, klupi trčanja, klupi rukometa, Filološkoj klupi, itd.

Najmnogobrojnini u ovoj akciji, kako kažu organizatori, bili su novinari koji su pomoću svojih donacija obezbijedili dvije klupe – klupe novinara.
Akademska slikarka Milica Čvokić na osnovu naziva tematski je oslikala svaku klupu, a zbog velikog broja klupa u tom poslu su joj pomogle i  Jelena Barušić i Jelena Šobić, dok su i mnogi sugrađani  svoje klupe lično oslikali.

– Ovom prilikom pozivamo sve građane Banjaluke  da svoje slobodno vrijeme provode u prirodnom okruženju rekreativne zone Banjaluke i da se u budućnosti i dalje uključuju u radne akcije. Ostavite svoje automobile, patike na noge  i dođite u Rekreativnu zonu Banjaluke- zaključuje Pivašević.