Politika 19.07.2016.

Aktuelni čas Skupštine grada treba da bude duži

ČITANJE: 2 minute

U radu novog skupštinskog saziva neke od promjena koje bi trebalo uvesti su da aktuelni čas traje duže, da bude umanjenje naknada ako odbornik ne prisustvuje zasjedanju, te da se smanji broj komisija.

Ovo su samo neki od prijedloga odbornika koji su i kandidati za predstojeće lokalne izbore. Prema postojećem pravilniku, aktuelni čas traje samo 30 minuta, što je nekad dovoljno samo za jedno pitanje odbornika i odgovor. Budimir Balaban (DNS), predsjednik Skupštine grada, smatra da bi usvajanje novog zakona o lokalnoj samoupravi riješilo mnogo toga.

“Usvajanjem novog zakona o lokalnoj samoupravi bilo bi omogućeno i usvajanje novog pravilnika kojim je predviđen i manji broj radnih tijela, a samim tim oni bi dobili na značaju”, kaže Balaban.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga zašto su neka radna tijela bila neaktivna je to što se teme skupštinskih zasjedanja nisu ticale tih komisija i njihovih nadležnosti, a drugi što je dio poslova koji su u nadležnosti tih komisija bio već pokriven ostalim komisijama. Što se tiče aktivizma odbornika u ovom sazivu, Balaban ističe da nije zadovoljan načinom na koji su pojedini odbornici učestvovali u skupštinskim zasjedanjima, te da u sali imaju zastarjelu tehniku koja onemogućava da se utvrdi da li je bilo odbornika koji se nikad nisu javili za riječ.

Jedan od aktivnijih u gradskom parlamentu Nenad Talić, odbornik SNSD-a, ističe da u radu Skupštine mnogo stvari može da se unaprijedi i poboljša.

“Smatram da bi aktuelni odbornički čas trebalo da bude duži, veliki broj građana nas kontaktira, postavlja pitanja i onda, nažalost, ako ne budeš dovoljno brz nemaš mogućnost da u njihovo ime pitaš”, kaže Talić.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a, takođe smatra da aktuelni čas treba da traje duže, te dodaje da ne bi trebalo da se ograničava vrijeme odbornicima da postavljaju pitanja.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a, ističe da bi trebalo pooštriti mjere što se tiče novčanih naknada i umanjiti naknade ako nije opravdan izostanak odbornika, te u novi pravilnik ugraditi da, ukoliko neko mišljenje ne dobije saglasnost komisije, ono ne bude na zasjedanju. Kako kaže, velika zamjerka je to da članovi pojedinih komisija ne dolaze redovno na sjednice, zbog čega bi trebalo da neredovni članovi budu smijenjeni.

(Nezavisne)