Vijesti 03.06.2016.

„Akvana“ nagomilala dug od 8,15 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Odbornici Skupštine grada Banjaluka tražili su odgovor zbog čega je preduzeće, koje u svom sastavu ima atraktivne objekte, na dobrim lokacija, već devet godina gomila gubitke.

Tvrde da mu preti stečaj i da se hitno nešto mora preduzeti, te predlažu izdavanje privatnicima pod zakup ugostiteljskih objekata preduzeća, te drugačiju organizaciju.

Odbornik SNSD Marinko Umičević rekao je da je 95 zaposlenih previše za ovo preduzeće.

„Akvana“ u svom sastavu ima otvoreni i zatvoreni bazen, „Staklenac“ koji je u strogom centru grada, te ugostiteljske objekte.

Vedran Mitrovic, direktor Akvane

Međutim, direktor „Akvane“ Vedran Mitrović kaže da zarada u vodenom parku zavisi od kišnih i sunčanih dana, pa se često dogodi da sezona propadne.

Kaže da „Staklenac“, živi samo od prodatih kafa i sokova, te da ga je Grad prošle godine 150 puta dao na besplatno korišćenje.

Samo jedan mjesečni račun za grijanje ovog prostora iznosio je oko 3.500 KM.

– Imamo i restoran koji je vlasništvo grada, a naše usluge od gradskih preduzeća koriste jedino „Depot“, „Vodovod“ i „Toplana, te Lutrija RS, dok ostali poslovne ručkove i prijeme organizuju na drugim mjestima – kaže direktor Vedran Mitrović.

Restoran uglavnom zarađuje od matura, svadbi i sličnih svečanosti, a Mitrović smatra da nije uredu što njegove usluge ne koriste i desetine drugih gradskih preduzeća.

Pojašnjava da se snalaze tako što objekti u sastavu „Akvane“ posluju preko jednog računa, pa oni koji zarade više, pokrivaju minus gubitaša.

Bazen najprofitabilniji

Najbolje posluje Gradski olimpijski bazen koji je prošle godine zaradio oko 450.000 KM.

– Olimpijski bazen vlasništvo je grada, a „Akvana“ njime jedino upravlja. Međutim, o svom trošku smo sanirali oko 200.000 KM štete od poplava iz 2014. godine pričinjene na bazenu, bez marke pomoći grada ili RS – kaže Mitrović.

Podsetio je i na paradoksalnu odluku Vlade RS prema kojoj je ovo preduzeće, u Fond solidarnosti moralo uplatiti oko 65.000 KM, dok 40.000 KM koje je trebalo da povuku iz tog istog fonda zbog svoje štete, još nisu dobili.

Načelnik Odeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da Grad za GOB godišnje izdvaja 800.000 KM, jer je to javni interes, a menadžment ostale oblasti mora učiniti profitabilnima. Priznaje da Grad nije izdvojio ni marku za sanaciju GOB, jer su se uzdali u Vladu RS.

– Jedna mogućnost je da se traži javno-privatno partnerstvo za ugostiteljsku oblast, a Grad može da razmnotri mogućnost davanja granta za „Staklenac“ koji se daje besplatno na korišćenje, zbog javnog interesa – rekao je Komljenović.

Javni WC „spasava“ preduzeće

Odbornici Skupštine grada tražili su odgovor kako je moguće da „Staklenac“ ne može biti samoodrživ, a nalazi se na veoma atraktivnoj lokaciji u Parku „Petar Kočić“.

Vedran Mitrović je rekao da ovde često organizuju besplatne manifestacije, da građani u ovaj objekat uglavnom svraćaju zbog besplatnog toaleta. Odbornici su mu na to predložili da uvede naplatu korišćenja wc-a, te tako poboljša budžet preduzeća.

(Blic)