Vijesti 22.11.2015.

ALARMANTNO U BRISELU Policija traga za teroristima koji imaju “spremnu bombu”, tenkovi na ulicama, snajperi na krovovima

ČITANJE: 2 minute
Brisel
U Briselu su danas drugi dan zaredom na snazi najviše mjere bezbjednosti uvedene nakon terorističkih napada u Parizu prije devet dana, pa su ulice belgijske prestonice uglavnom prazne, a policijska potraga za osumnjičenim napadačem iz Pariza Salahom Abdeslamom se nastavlja.

Belgijska policija traga za najmanje desetoricom terorista koji prijete da će počiniti atentate slične onima u Parizu, a dvojica njih nose spremnu bombu, javljaju danas, drugog dana vanrednog stanja, belgijski mediji.

Francuski radio Frans enfo prenio je saznanja policijskih izvora da su islamski ekstremisti pripremali razorne napade u belgijskoj prestonici i da raspolažu većom količinom oružja i eksploziva, što je i bio razlog da belgijske vlasti u noći između petka i subote proglase najviši stepen uzbune, zabrane sve javne manifestacije i zatvore saobraćaj.

Belgijski list Dernijer er navodi da su “snage bezbjednosti u potrazi za dvije osobe koje sa sobom nose ekploziv, bombu kakvu su kamikaze aktivirale i prilikom napada u Parizu 13. novembra”.

Belgijski ministar odbrane Jan Jambon je televiziji VRT izjavio da, pored najtraženijeg teroriste Salaha Abdeslama koji je učestvovao u pokolju 130 ljudi u Parizu, policija traga za većim brojem terorista i, kako je naglasio, “opasnost je veoma stvarna”.

Ministar Jambon je saopštio da će se vladino telo za nacionalnu bezbednost danas oko podne ponovo sastati da proceni situaciju. Jedan od dvojice uhapšenih jataka koji su pomogli teroristi Abdeslamu da kolima iz Pariza pobegne u Belgiju izjavio je policiji da je Abdeslam bio krajnje nervozan i na sebi je imao široku jaknu ispod koje je mogao imati pojas s eksplozivom.

Brisel je i danas praktično pust grad, u kojem metro i tramvajski saobraćaj ne rade, ulicama patroliraju mješovite policijske i vojne snage, a na više zgrada u centru su i na krovovima i balkonima postavljeni snajperisti. Zgrade vlade i zdanja Evropske unije i NATO su takođe obezbjeđene jakim policijskim i vojnim snagama.

Belgijski nacionalni Krizni centar je juče povećao mjere obezbeđenja na širem području Brisela na nivo četiri, koji označava “ozbiljnu i neposrednu opasnost” od terorističkih napada, prenijela je agencija AP.

Podzemna željeznica danas takođe ne vozi, a zvaničnici su preporučili otkazivanje svih sportskih takmičenja i aktivnosti na javnim mjestima, kao i zatvaranje trgovinskih centara.
Belgijski zvaničnici navode da su te mjere preporučene zato što bi normalno odvijanje aktivnosti u gradu zahtjevalo jače obezbeđenje.

U planu je da popodne bude održan sastanak belgijskog Regionalnog savjeta za bezbjednost, na kojem će biti odlučeno o mogućim novim mjerama.

(Blic)