Vijesti 21.02.2016.

Alarmantno: Usijao se telefon za prijavu vršnjačkog nasilja

ČITANJE: 2 minute
nasilje vrsnjaci
Plavi telefon Udruženja ”Nova generacija” prošle godine zazvonio je 509 puta. Najviše su zvala djeca da prijave vršnjačko nasilje. Roditelji, pa i nastavnici, često ne prepoznaju takve probleme kod djece.

-To nije stvar samo institucija, nego i reakcije svakog građanina. Prije svega, potrebno je da zaštitimo dijete. Djeca često trpe nasilje, a nisu ni svjesni težine toga svega- kaže Maša Mirković, direktor udruženje “Nova generacija”.

I Ministar prosvjete kaže da bi trebalo mnogo toga uraditi. Priznaje i da nije zadovoljan radom psihologa, pedagoga i socijalnih radnika. Zato bi nova zakonska rješenja trebalo da više pažnje posvete zaštiti djece od nasilja. Predviđaju čak i postavljanje video nadzora u školama.

-Kamere će zabilježiti puno toga što se u školi dešava i poslije toga se opet može sa takvom djecom raditi, tj. opet ovaj tim ljudi, pedagog, psiholog, i socijalni radnik, koji postoji u školama, će zajednički praviti prijedlog mjera- pojašnjava Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Prijave svakodnevno stižu i Ombudsmanu za djecu. Skoro pa nevjerovatno zvuči da su posljednji put podatke o problematičnim učenicima iz škola dobili prije šest godina. Tada je prijavljeno više od 500 slučajeva vršnjačkog nasilja. Danas teško je odgovoriti bez zvaničnih podataka. Zato je teško i bilo šta mijenjati.

-Analizom tih podataka mi bismo svi zajedno onda znali koji dio sistema i u kom pravcu treba popravljati, koji normativni akt treba mijenjati, koja usluga nedostaje. Zašto neke škole imaju problem, druge uopšte nemaju- kaže Nada Grahovac, Ombudsman za djecu RS.

Dok nastavnici poručuju roditeljima da se malo više pozabave svojom djecom, oni odgovornost prebacuju na škole. I tako ukrug. Zato plavi telefon ne prestaje da zvoni.

(ATV)