Magazin 23.08.2018.

ALATKA KOJA SE KORISTI SAMO NA RIJECI VRBAS Banjalučko kolo novi turistički adut

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučko kolo, ribolovna alatka koja se koristi samo na rijeci Vrbas, i javni akvarijum Prirodno-matematičkog fakulteta, ući će u zvaničnu turističku ponudu grada.

Ova dva nova turistička proizvoda posjetiocima su predstavljena na Ekološko-turističkom i kulturno-sportskom festivalu “Dani Vrbasa, koji je otvoren danas u bašti motela “Orthodox”.

Goran Trbić, dekan PMF-a, kazao je da je ovaj fakultet prvi put gost i partner festivala.

“Predstavljamo javni akvarijum, kojeg su zajedno osnovali grad i PMF još 2002. Od ove godine, zajedno s Turističkom organizacijom Banjaluke, a u dogovoru sa Gradskom upravom, naš akvarijum zvanično ulazi u turističku ponudu grada”, kazao je Trbić.

Branka Branković, član Upravnog odbora Udruženja građana “Grin Vrbas”, rekla je da je osnovni cilj ovog dvodnevnog festivala otvaranje dijaloga između pojedinaca i relevantnih institucija o značaju očuvanja rijeka i životne sredine.

“Potrebno je što više govoriti o očuvanju čistoće rijeka, te o gradnji hidrocentrala i njihovoj namjeni, ali i o štetnosti”, rekla je ona.

Igor Radojičić, gradonačelnik, prilikom otvaranja festivala, kazao je da rijeka Vrbas predstavlja veliki potencijal za grad, koji je zasad neiskorišten.

U okviru festivala organizovan je i konkurs za najbolju fotografiju na temu Vrbasa, a prvu nagradu osvojio je Ognjen Golubović.

Ovaj dvodnevni festival po šesti put organizuje Udruženje građana “Green Vrbas” u saradnji s TOBL, “Vodovodom” i uz podršku grada.

(Nezavisne)