Region 26.09.2021.

Albanija pozvala Srbiju da povuče svoje oružane snage koje je poslala ka Kosovu

ČITANJE: 2 minute

Ministarstvo Evrope i vanjskih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da “povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom, kao i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije”, prenosi Reporteri.

U saopštenju za javnost se ističe da je Albanija posebno zabrinuta zbog “raspoređivanja srbijanskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad zračnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciju Kosova”.

“Ovi akti su u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima koji imaju za cilj da osiguraju red i stabilnost u tom dijelu regiona. Pozivamo Srbiju da povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije. Pozivamo sve aktere da pokažu suzdržanost i odmah pređu na dijalog, kao jedini način da se krene naprijed i riješe otvorena pitanja u duhu saradnje, kojoj je Albanija nepovratno posvećena, u svojim bilateralnim i multilateralnim naporima”, poručuju iz ovog ministarstva, prenosi Kosovo online.

Dodaje se da će Albanija “kao saveznik u NATO-u i odgovorna članica Ujedinjenih nacija, učiniti sve što je u njenoj moći da podrži sve napore da se situacija odmah deeskalira i vrati dijalogu”.

Srbijanski mediji jučer su javili da Vojska Srbije premješta tenkove i oni su viđeni na putu od garnizona Raška ka granici sa Kosovom. Na društvenim mrežama pojavio se snimak kolone tenkova koja je navodno krenula iz Raške ka granici sa Kosovom, odnosno prijelazu Jarinje.

Istovremeno srbijanski vojni avioni lete iznad granice sa Kosovom.

Srbi sa sjevera Kosova već sedmi dan protestiraju na prijelazima Jarinje i Brnjak koji su blokirani. Podsjetimo, Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promijene pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo).

(E.M)