Svijet 24.09.2021.

Albanskom vladom dominiraju žene: Politiku države vodiće čak 12 ministrica

ČITANJE: 2 minute

Albanski parlament odobrio je prije nekoliko dana sastav vlade koji se uistinu može nazvati jedinstvenim s obzirom da će se u novoj vladi naći većinom žene što predstavlja prvi ovakav sastav u historiji višestranačkog uređenja Albanije.

Kao i prethodni saziv, i novu albansku vladu predvodit će premijer Edi Rama, a od ukupno 17 ministarstava koja postoje u Albaniji, s 12 će upravljati žene.

Između ostalih, u novoj vladi žene će predstavljati ministarstvo poljoprivrede kojim će predsjedavati Frida Krifca.

Olta Xhacka obavljat će funkciju ministrice evropskih i vanjskih poslova što je svakako funkcija koja će za Albaniju biti naročito bitna u pogledu odnosa kako s Evropskom unijom tako i sa regionalnim državama.

Ministrica finansija u novoj Vladi Albanije bit će Delina Ibrahimaj, ekonomistica koja se može pohvaliti s diplomom Univerziteta u Rimu.

Belinda Balluku u novoj albanskoj vladi obavljat će funkciju minstrice infrastrukture i energetike, a također predstavlja kadar koji se školovao u inostranstvu, tačnije u Miamiju i Atini.

Ministrica sporta i obrazovanja obavljat će Evisa Kushi, a ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pripalo je Ogerti Manastirliu.

Milva Ekonomi, ministrica rođena u Tirani, obavljat će funkciju državne ministrice za standarde i usluge.

Ministrica kulture u novoj Vladi koju predvodi Edi Rama bit će Elva Margariti koja je i tokom ranijeg mandata obavljala poslove vezane za ministarstvo kulture, a naročito se navodi njen angažman u toku pandemije koronavirusa gdje je pokrenula nekoliko važnih projekata koji su ublažili posljedice pandemije na kulturni sektor.

Mirela Kumbaro Furxhi obavljat će funkciju ministrice turizma i okoliša, Bora Muzhaqi u novoj vladi bit će ministrica za mlade i djecu, a Edona Bilali obavljat će funkciju ministrice za zaštitu poduzetništva.

Posljednja u nizu žena koje će obilježiti albansku vladu u narednom periodu jeste Elisa Spiropali kojoj je dodijeljena funkcija ministrice za odnose s parlamentom što će joj ujedno biti treći mandat na ovoj funkciji.

Od ukupno 140 zastupnika, poslije 20-satne debate, 77 ih je podržalo novu vladu i program premijera Edija Rame, dok je njih 53 bilo protiv.

Socijalistička partija osigurala je treći uzastopni mandat na parlamentarnim izborima 25. aprila sa 74 mandata. Glavna opoziciona Demokratska stranka desnog centra dobila je 59 mandata.

Cilj nove vlade jeste da zemlju vrati ekonomskom rastu, fokusirajući se na turizam i poljoprivredu, infrastrukturu i energiju, pišu agencije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ramini glavni izazovi će biti borba sa pandemijom i njenim uticajem na privredu, uz borbu sa korupcijom, trgovinom droge, podsticanje rasta i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija sa 2,8 miliona stanovnika članica je NATO od 2009. godine i nada se da će početi pregovore o članstvu u EU ove godine.

(E.M)