Magazin 06.01.2016.

Alberobelo je jedna od najpopularnijih destinacija u Italiji, a vjerovatno niste ni čuli za nju

ČITANJE: 2 minute
alberobelo
Alberobelo je mali grad u provinciji Bari u Italiji, poznat po svojim jedinstvenim ‘Truli građevinama’ koje se od 1996. godine nalaze na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine.

Ovaj gradić, koji ima oko 11.000 stanovnika, danas je popularno turističko odredište koje posjetioce vrati više od 200 godina nazad kroz vrijeme, u razdoblje brutalne feudalne vladavine u ovom dijelu Italije.

Neobične Trulo građevine u Alberobelu datiraju iz 17. vijeka, tačnije, od 1644. godine kada je kralj Napulja poslao sakupljače poreza do regije Apulija, u blizini grada Alberobelo. Iako je bila pod vlašću Španaca, Kraljevina Napulj je u to vrijeme bila moćna sila u Italiji i jedan od najvećih gradova u cijeloj Evropi.

Bojeći se Kraljevstva i velikih poreza, lokalni grof Akuaviva je došao na ideju da stvori feudalno naselje koje bi se moglo jako brzo srušiti i ponovo izgraditi kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Stanovnici su uskoro počeli da grade kuće bez veziva, isključivo od nepravilnih komada vapnenačkog kamenja iz okolnih polja, karakterističnog piramidalnog oblika, kupolastih ili kupastih krovova koji su prekrivani vapnenačkim pločama.

Po potrebi, ove kuće su se mogle demontirati jako brzo, a kada kraljevi poreznici odu, nove bi se preko noći stvorile na njihovom mjestu.

Nakon nekoliko godina feudalnog nadzora od strane grofa Akuaviva, građani Alberobela su ga napokon uspjeli zbaciti s vlasti i dobiti kraljevski status grada od strane kralja Napulja.

Iako više nisu morali slijediti grofovu ideju za Trulo kuće, stanovnici su ipak sačuvali stil gradnje do današnjeg dana. Truli se danas mogu pronaći i u pojedinim dijelovima Nemačke gdje su u 18. vijeku podignute kao kolibe vinogradara, a slične građevine se mogu naći i u Hrvatskoj gdje su služile kao pastirska skloništa još od praistorije.

(Dnevno.rs)