Albina Smajlović, banjalučka solo pevačica u riječkoj Operi: “Mimi je veliki korak na pjevačkom putu”

U Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, banjalučka solo pjevačica, Albina Smajlović, tumači glavnu ulogu Mimi u operi „Boemi“, Đakoma Pučinija.

Prema riječima mlade sopranistkinje, angažman u pomenutom HNK je ravan ostvarenju sna.

– Uloga, to jest opera, kao i sav proces vezan za nju, donijeli su mi ogromno iskustvo, jer ovo je bio moj prvi susret s glavnom ulogom. To je veliki korak u izgradnji mog pjevačkog puta i potvrda da se mogu izboriti sa velikim zahtjevima, uz vlastiti napor, ali i uz nevjerovatnu podršku mojih najbližih. Sve kolege sa kojima sam sarađivala bile su uz mene i davale mi savjete na nenametljiv način. Reditelj Fabricio Melano, a posebno dirigent Matija Fortuna, imali su toliko strpljenja da im se samo mogu diviti, a tek muzičko i tetarsko znanje i umijeće koje posjeduju – priča Smajlovićeva.

Govoreći o pripremama i probama, kaže da je bilo raznih trenutaka.

– Bilo je tu uživanja, i zadovoljstva što sam tu gdje jesam i imam priliku da radim sa sjajnim dirigentima, rediteljem i divnim kolegama, ali bilo je i trenutaka kad sam pomišljala da ne znam kako ću izdržati težinu ovog zadatka, posla i odgovornost prema svima, a posebno prema ulozi i kompozitoru. Izdržala sam i nisam se slomila. Želim da istaknem da nije sve samo „med i mlijeko“. Ima tu mnogo rada, dotjerivanja, „brušenja“. Kada to kažem mislim na svoju umjetničku stranu i na samo djelo. I to nije ni blizu završetku. Vjerujem da ću, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve bolja, te da ću u svako sljedeće izvođenje donijeti jednu bolju Mimi. Inače, kada sam tek počinjala sa pjevanjem, ova uloga je bila prva na spisku mojih želja sa kojima bih voljela debitovati – priznaje Smajlovićeva.

Za audiciju, koju je položila prošle godine, saznala je od „veoma dobre drugarice, koja je takođe operska pevačica“.

– Zahvalna sam joj više nego li i sluti, jer bi mi bez nje vjerovatno promakla ova prilika. To bi bilo posebno žalosno s obzirom na to da prilika za audicije u regionu i nema, a za sve ostalo negde dalje trebaju vam kontakti, pomoć agenta, ako ga imate i poprilična novčana suma. Na audiciju za ovu ulogu se prijavilo oko šezdesetak soprana s raznih strana. Imala sam sreću da se dopadnem ljudima koji su uticali na izbor – rekla je Smajlovićeva.

Ulogom Mimi, u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, ona mijenja Anamariju Knego, solistkinju riječke Opere.

– Nadam se da je publika bila zadovoljna i da sam bila dostojna zamjena Anamariji. Prošle godine imala sam i tu čast da koncertno debitujem u glavnoj ulozi Pučinijeve opere „Sestra Anđelika“ na Konzervatorijumu „Luigi Cherubini“ u Firenci – navela je Smajlovićeva.

Dobitnica brojnih nagrada

Pored brojnih master klasova kod umjetnika solo pjevanja u evropskim gradovima, Albina Smajlović je pohađala majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistikinje Dženifer Larmur, a zajedno sa 12 pevača iz ciielog svijeta i kod baritona Toma Krausa. Ostvarila je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu, a dobitnica je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Na festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji imala je cjelovečernji koncert.

(Euro Blic)

POPRAVKA ZUBA ZA OSNOVCE Tokom raspusta zubar u šest banjalučkih škola

Stomatološke usluge učenicima osnovnih škola tokom raspusta pružaju stomatološke ordinacije za učenike u OŠ “Ivo Andrić”, “Georgi Stojkov Rakovski”, “Borisav Stanković”, “Zmaj Jova Jovanović”, “Branko Radičević” i “Sveti Sava”, radnim danom od 7.30 do 14.30, potvrdili su u Domu zdravlja.

PUCAO NA KOMŠIJU Potekla krv zbog bunara

Novica Šešum (65) uhapšen je preksinoć jer je pucao na komšiju Sašu Matoša (49) u dvorištu njegove kuće u banjalučkom naselju Kuljani, a tome je, kako saznajemo, prethodila svađa zbog bunara za vodu.