Albina Smajlović, banjalučka solo pevačica u riječkoj Operi: “Mimi je veliki korak na pjevačkom putu”

U Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, banjalučka solo pjevačica, Albina Smajlović, tumači glavnu ulogu Mimi u operi „Boemi“, Đakoma Pučinija.

Prema riječima mlade sopranistkinje, angažman u pomenutom HNK je ravan ostvarenju sna.

– Uloga, to jest opera, kao i sav proces vezan za nju, donijeli su mi ogromno iskustvo, jer ovo je bio moj prvi susret s glavnom ulogom. To je veliki korak u izgradnji mog pjevačkog puta i potvrda da se mogu izboriti sa velikim zahtjevima, uz vlastiti napor, ali i uz nevjerovatnu podršku mojih najbližih. Sve kolege sa kojima sam sarađivala bile su uz mene i davale mi savjete na nenametljiv način. Reditelj Fabricio Melano, a posebno dirigent Matija Fortuna, imali su toliko strpljenja da im se samo mogu diviti, a tek muzičko i tetarsko znanje i umijeće koje posjeduju – priča Smajlovićeva.

Govoreći o pripremama i probama, kaže da je bilo raznih trenutaka.

– Bilo je tu uživanja, i zadovoljstva što sam tu gdje jesam i imam priliku da radim sa sjajnim dirigentima, rediteljem i divnim kolegama, ali bilo je i trenutaka kad sam pomišljala da ne znam kako ću izdržati težinu ovog zadatka, posla i odgovornost prema svima, a posebno prema ulozi i kompozitoru. Izdržala sam i nisam se slomila. Želim da istaknem da nije sve samo „med i mlijeko“. Ima tu mnogo rada, dotjerivanja, „brušenja“. Kada to kažem mislim na svoju umjetničku stranu i na samo djelo. I to nije ni blizu završetku. Vjerujem da ću, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve bolja, te da ću u svako sljedeće izvođenje donijeti jednu bolju Mimi. Inače, kada sam tek počinjala sa pjevanjem, ova uloga je bila prva na spisku mojih želja sa kojima bih voljela debitovati – priznaje Smajlovićeva.

Za audiciju, koju je položila prošle godine, saznala je od „veoma dobre drugarice, koja je takođe operska pevačica“.

– Zahvalna sam joj više nego li i sluti, jer bi mi bez nje vjerovatno promakla ova prilika. To bi bilo posebno žalosno s obzirom na to da prilika za audicije u regionu i nema, a za sve ostalo negde dalje trebaju vam kontakti, pomoć agenta, ako ga imate i poprilična novčana suma. Na audiciju za ovu ulogu se prijavilo oko šezdesetak soprana s raznih strana. Imala sam sreću da se dopadnem ljudima koji su uticali na izbor – rekla je Smajlovićeva.

Ulogom Mimi, u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, ona mijenja Anamariju Knego, solistkinju riječke Opere.

– Nadam se da je publika bila zadovoljna i da sam bila dostojna zamjena Anamariji. Prošle godine imala sam i tu čast da koncertno debitujem u glavnoj ulozi Pučinijeve opere „Sestra Anđelika“ na Konzervatorijumu „Luigi Cherubini“ u Firenci – navela je Smajlovićeva.

Dobitnica brojnih nagrada

Pored brojnih master klasova kod umjetnika solo pjevanja u evropskim gradovima, Albina Smajlović je pohađala majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistikinje Dženifer Larmur, a zajedno sa 12 pevača iz ciielog svijeta i kod baritona Toma Krausa. Ostvarila je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu, a dobitnica je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Na festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji imala je cjelovečernji koncert.

(Euro Blic)

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.

“Prointer” predstavio projekat na najvećoj IT konferenciji u regionu

Pod sloganom “Make IT cLoud” osmo izdanje najveće IT konferencije u Bosni i Hercegovini, “Microsoft NetWork”, održano je u Neumu od 18. do 20. aprila, a jedan od svojih projekata prisutnima je predstavila i kompanija “Prointer ITSS” iz Banjaluke. Kao zlatni sponzor konferencije, ova IT kompanija upotpunila je i sam program predstavljanjem studije slučaja koju

AMBASADA SAD: Matvijenko iznijela lažne i neutemeljene optužbe

Lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Valentina Matvijenko ne zavrjeđuju posebno komentarisanje, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH nakon jučerašnjeg obraćanja predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RADOJIČIĆ: Budžet raste za više od 10 miliona KM

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da se Nacrtom rebalansa gradskog budžeta za ovu godinu budžetski okvir povećava za oko 10 miliona KM u odnosu na dosadašnji, koji iznosi oko 134 miliona KM.