Albina Smajlović, banjalučka solo pevačica u riječkoj Operi: “Mimi je veliki korak na pjevačkom putu”

U Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, banjalučka solo pjevačica, Albina Smajlović, tumači glavnu ulogu Mimi u operi „Boemi“, Đakoma Pučinija.

Prema riječima mlade sopranistkinje, angažman u pomenutom HNK je ravan ostvarenju sna.

– Uloga, to jest opera, kao i sav proces vezan za nju, donijeli su mi ogromno iskustvo, jer ovo je bio moj prvi susret s glavnom ulogom. To je veliki korak u izgradnji mog pjevačkog puta i potvrda da se mogu izboriti sa velikim zahtjevima, uz vlastiti napor, ali i uz nevjerovatnu podršku mojih najbližih. Sve kolege sa kojima sam sarađivala bile su uz mene i davale mi savjete na nenametljiv način. Reditelj Fabricio Melano, a posebno dirigent Matija Fortuna, imali su toliko strpljenja da im se samo mogu diviti, a tek muzičko i tetarsko znanje i umijeće koje posjeduju – priča Smajlovićeva.

Govoreći o pripremama i probama, kaže da je bilo raznih trenutaka.

– Bilo je tu uživanja, i zadovoljstva što sam tu gdje jesam i imam priliku da radim sa sjajnim dirigentima, rediteljem i divnim kolegama, ali bilo je i trenutaka kad sam pomišljala da ne znam kako ću izdržati težinu ovog zadatka, posla i odgovornost prema svima, a posebno prema ulozi i kompozitoru. Izdržala sam i nisam se slomila. Želim da istaknem da nije sve samo „med i mlijeko“. Ima tu mnogo rada, dotjerivanja, „brušenja“. Kada to kažem mislim na svoju umjetničku stranu i na samo djelo. I to nije ni blizu završetku. Vjerujem da ću, kako vrijeme bude odmicalo, biti sve bolja, te da ću u svako sljedeće izvođenje donijeti jednu bolju Mimi. Inače, kada sam tek počinjala sa pjevanjem, ova uloga je bila prva na spisku mojih želja sa kojima bih voljela debitovati – priznaje Smajlovićeva.

Za audiciju, koju je položila prošle godine, saznala je od „veoma dobre drugarice, koja je takođe operska pevačica“.

– Zahvalna sam joj više nego li i sluti, jer bi mi bez nje vjerovatno promakla ova prilika. To bi bilo posebno žalosno s obzirom na to da prilika za audicije u regionu i nema, a za sve ostalo negde dalje trebaju vam kontakti, pomoć agenta, ako ga imate i poprilična novčana suma. Na audiciju za ovu ulogu se prijavilo oko šezdesetak soprana s raznih strana. Imala sam sreću da se dopadnem ljudima koji su uticali na izbor – rekla je Smajlovićeva.

Ulogom Mimi, u Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana Pl. Zajca“, u Rijeci, ona mijenja Anamariju Knego, solistkinju riječke Opere.

– Nadam se da je publika bila zadovoljna i da sam bila dostojna zamjena Anamariji. Prošle godine imala sam i tu čast da koncertno debitujem u glavnoj ulozi Pučinijeve opere „Sestra Anđelika“ na Konzervatorijumu „Luigi Cherubini“ u Firenci – navela je Smajlovićeva.

Dobitnica brojnih nagrada

Pored brojnih master klasova kod umjetnika solo pjevanja u evropskim gradovima, Albina Smajlović je pohađala majstorski kurs kod renomirane američke mecosopranistikinje Dženifer Larmur, a zajedno sa 12 pevača iz ciielog svijeta i kod baritona Toma Krausa. Ostvarila je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu, a dobitnica je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Na festivalu „Nei suoni dei luoghi“ u Italiji imala je cjelovečernji koncert.

(Euro Blic)

Krava ubila vlasnika dok ju je vodio biku

Naš Aleksije poveo je kravu na oplodnju kod bika, prema selu Kola. Međutim, nisu odmakli ni kilometar od štale i, po svemu sudeći, kada je počela padati kiša, on je raširio kišobran, što ju je uplašilo, te ga je usmrtila.

(FOTO) Majstor “Parking majstora”

Čitalac portala blmojgrad, poslao je fotografiju koja bi slobodno mogla konkurisati za “Naj parking majstora u Banjaluci u januaru 2018. godine” ukoliko bi postojalo takvo takmičenje.