Magazin 01.06.2016.

Albina Smajlović: Banjaluka spremna za izgradnju operske scene

ČITANJE: 2 minute

Smajlovićeva posljednjih dana vrijedno vježba i priprema se za predstojeće nastupe koje će održati pred publikom u zemlji i regionu, ali i inostranstvu.

Prvi u nizu koncerata Smajlovićeva će, uz podršku soprana Ivane Milinčić i uz klavirsku pratnju Dunje Marković, održati večeras u Sarajevu, u Domu oružanih snaga u 20 časova. Repertoar će činiti biseri klasičnih kompozicija, a ulaz na koncert je besplatan.

“Koncert “Veče operskih arija”, koji sam održala u martu u Banjaluci, bio mi je motivacija za predstojeće nastupe. Naime, došli smo na ideju da sve to proširimo i na druge gradove, a s obzirom na predivnu saradnju sa ljudima iz zemlje i regiona, na moju i nadam se radost publike, predstavićemo se u najljepšem mogućem svjetlu”, kazala je Smajlovićeva za “Glas Srpske”.

Ova talentovana operska pjevačica kaže da joj izuzetnu čast predstavljaju nastupi u prelijepim koncertnim salama, čiji će ambijent dati još ljepšu notu nastupima.

“Za sarajevsku publiku smo pripremili djela Bizea, Gotovca, Verdija, Pučinija, Katalanija i drugih, a sličan koncert priredićemo i Beograđanima, ali na jesen, u oktobru”, najavila je Smajlovićeva i dodala da će u okviru regionalne turneje sa programom “Večeri operskih arija” nastupiti i pred publikom u Nišu, takođe u oktobru.

Ono što spremaju kao iznenađenje je skorašnji koncert pred domaćom, banjalučkom publikom, koji je planiran za 14. jun, sa dosta gostiju koji će izvesti veoma šarolik repertoar.

Kada govorimo o operi, nemoguće je ne dotaći se jako malih mogućnosti nastupa operskih pjevača, kao i konačnog osnivanja opere ili operete pri Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

“Smatram da je Banjaluka zrela već odavno za ovakav korak, ali ta realizacija, odnosno izgradnja operske scene, nažalost, nije do nas umjetnika. Ipak, treba uložiti dosta novca u to sve. S druge strane, nama, mladim pjevačima bi bilo od izuzetne važnosti da što češće imamo priliku da pogledamo gostovanje iskusnih pjevača iz regiona, kako bismo, na kraju krajeva, mogli nešto i da naučimo”, smatra Albina Smajlović.

Usavršavanje

Operska pjevačica Albina Smajlović konstantno radi na svom usavršavanju. Tako će nakon turneje otputovati u Luksemburg, gdje će od 29. oktobra do 5. novembra prisustvovati masterklasu.

“Tamo ću ponovo imati veliku čast da radim sa svjetski priznatim mecosopranom Dženifer Lamor, a nadam se da ću uspjeti da dobijem i njihovu stipendiju koja bi mi mnogo pomogla tokom boravka u Luksemburgu”, rekla je Smajlovićeva.

(glassrpske.com)