Vijesti 29.06.2016.

Aleja Centar: Uzalud pare, djeca će odrastati na asfaltu

ČITANJE: 2 minute

U jednom od najvećih novih naselja u Banjaluci, Aleji Centar, dječje igralište je ucrtano u regulacioni plan, ali roditelji već godinama čekaju na njegovu izgradnju.

Kada su vidjeli da će im djeca prije upisati fakultete nego dočekati da im grad ili investitor obezbjede ljuljaške i tobogane, riješili su da stvar preuzmu u svoje ruke. Međutim, ni to im nije pomoglo.

– Većina mladih roditelja, u dobi od 25 do 35 godina, kupili su ovdje stanove, rukovodeći se upravo regulacionim planom prema kojem je u naselju planirana izgradnja vrtića, škole i igrališta. Zato smo se organizovali da bar sami, uz pomoć sponzora, napravimo našoj djeci prostor gdje se mogu igrati – kaže Bojan Bročilović, jedan od stanara.

aleja centar2

Od investitora i vlasnika zemljišta, Građevinskog preduzeća „Krajina“, dobili su saglasnost. Građani tvrde da „Krajina“, kao vlasnik zemljišta, mora još predati Gradu i zahtjev za lokacijske uslove.

aleja centar3

U GP „Krajina“ odgovaraju da su uradili svoj dio posla, odobrivši za igralište lokaciju šetališta u Aleji, kod zgrade bivše „Banke Srpske“.

– To pitanje smo nedavno raspravili sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem i dogovorili da je dovoljno da „Krajina“ da samo saglasnost – tvrdi direktor preduzeća Borko Đurić.

U Gradskoj upravi potvrdili su navode direktora GP „Krajina“ da građani mogu da predaju zahtjev za izdavanje lokacijskih uslova. Zbog čega vlasnike stanova nisu upoznali sa ovim dogovorom, nisu pojasnili.

aleja centar4

Međutim, stručnjaci iz oblasti građevinarstva ističu da je slučaj igrališta u naselju „Krajina“ pravni nonsens, koji nije jedini u Banjaluci.

– Saglasnost nije dovoljna, jer se građevinska dozvola može izdati samo vlasniku parcele. Veliko je pitanje kako je „Krajina“ još uvijek vlasnik tog zemljišta. Odavno je bilo vrijeme da Grad od njih ponovo otkupi površine između zgrada, koje bi bile javni prostor i na kojima se može graditi igralište – kaže građevinski ekspert, koji je insistirao na anonimnosti.

Život u žici

Iz GP „Krajina“ poručuju da im je u interesu da Aleja bude „što plemenitije naselje“ sa brojnim sadržajima, ali vlasnici stanova su na fejsbuku napravili stranicu sa fotografijama prljavih haustora i zarđalih žičanih ograda.

Privatni trotoari

Zbog nejasnih odnosa između Grada i investitora u nekim naseljima čak i trotoari su vlasništvo investitora, tvrde eksperti.

– Kad se gradi novo naselje, investitor kupi zemljište, koje naknadno isparceliše, a parcele namjenjene za javne površine Grad treba da otkupi od njega – objašnjavaju oni.

Đurić: Nećemo odgovornost

– Ne može „Krajina“ tražiti lokacijske uslove za izgradnju igrališta, jer bismo u tom slučaju bili odgovorni za tehničku ispravnost postavljenih rekvizita. Mi ne smijemo preuzimati takvu vrstu odgovornosti – kaže direktor preduzeća Borko Đurić.

(blic.rs)