Region 05.01.2023.

Aleksandar i Katarina Karađorđević ugostili više od 1.000 djece iz Srbije i Srpske

ČITANJE: 2 minute

Prestolonasljednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević danas su na Belom dvoru u Beogradu ugostili više od 1.000 ugrožene djece iz Srbije i Republike Srpske.

Sa Karađorđevićima su danas bila djeca bez roditeljskog staranja, djeca sa teškoćama u intelektualnom razvoju i socijalno ugrožena deca, uzrasta od jedne do 14 godina, iz domova i udruženja širom Srbije i Republike Srpske.

Princeza Katarina je poručila da su njen suprug i ona blagosloveni mogućnošću da uživaju u svakom mogućem trenutku sa djecom, da im pruže ljubav, da znaju da nisu zaboravljeni, saopšteno je iz pres-službe Karađorđevića.

“Nema lepšeg zvuka od zvuka dečijeg smeha, u kombinaciji sa iskrenim osmesima na njihovim licima. Beli i Kraljevski dvor nisu samo naš dom, oni su dom svih vas, svi zajedno činimo jednu veliku porodicu. Moj suprug i ja smo veoma srećni zbog radosti darivanja koju je ovaj dan doneo svima nama”, izjavila je princeza Katarina.

Njegovo preosveštenstvo episkop hvostanski Aleksej objasnio je djeci značenje Božića i njegov značaj, te im prenio blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

“Nema lepšeg pozdrava nego onog kada su anđeli pozdravili pastire, kada se rodio Hristos. Taj pozdrav neka krasi srca vaša deco, da sutra kada budete ljudi znate da se radujete i da pozdravljate anđeoskim pozdravom. Od srca se radujem što sam danas ovde sa vama”, rekao je episkop Aleksej.

Ministar za brigu o porodici i demografiji Srbije Darija Kisić zahvalila je Karađorđevićima za kontinuiranu podršku djeci, poručivši da je Beli dvor danas najljepše mjesto na svijetu.

Božićni prijemi za socijalno ugroženu djecu su tradicija koju su Karađorđevići započeli odmah po povratku u Srbiju 2001. godine s tim što dvije godine nisu organizovani zbog pandemije virusa korona.

Prijemi su omogućeni velikim zalaganjem Humanitarne organizacije “Lajflajn Čikago”, koja tradicionalno prikuplja donacije za kupovinu poklona za djecu za Božić, a značajan doprinos dala su i djeca iz beogradskih internacionalnih škola koja su se zajedno sa svojim nastavnicima uključila u humanitarnu akciju “Deca pomažu deci”.

(Srna/SB)