Politika 31.07.2021.

Aleksandar Jokić: Političari iz Srpske su malo trudni, oko za oko je autogol u najavi

ČITANJE: 3 minute

Svako nametanje zakona u 21. vijeku mora biti sporno. Ne mogu da zamislim ijednog građanina Bosne i Hercegovine kome je prihvatljivo da neko ko nema legitimitet donosi zakone. Bosna i Hercegovina, kompleksna kakva jeste, ima zakonodavnu vlast i neprihvatljivo je da zakone donosi iko drugi ko za to nema ovlašćenje. To je sumrak demokratije i ne vidim da je moguće naći osobu koja iskreno voli BiH da joj je ovakav postupak ispravan, poručio je banjalučki advokat Aleksandar Jokić.

On je u razgovoru za Oslobođenje kazao da ne opravdava potez Valentina Incka, ali ni odgovor političara iz Republike Srpske koji na zabranu odgovaraju drugom zabranom.

Jokić je nedavno najavio i osnivanje Liberalne stranke.

Kada je riječ o nametnutom zakonu odlazećeg visokog predstavnika Jokić smatra da je u pitanju ograničavanje slobode izražavanja.

“Tema jeste teška i bolna, ali baš zato se ne smije zabraniti da se priča o njoj. Zabrana pričanja o nečemu, a to zapravo znači zabrana negiranja, predstavlja onemogućavanje iznošenja mišljenja i stavova o tome. Kada se to zabrani, kako očekujete da društvo funkcioniše?”, upitao je Jokić.

Komentarišući odgovor političara iz Republike Srpske na ovakvu odluku Valentina Incka, Jokić naglašava da je odgovor po principu “oko za oko” loša reakcija.

“Ne možemo se protiv ograničenja slobode braniti ograničenjem slobode koje pravdamo sličnim ograničenjima u drugim državama. Jednostavno je logički neodrživo. Svako drugo objašnjenje je usmjereno na traženje mjere, a ja ovdje govorim o principu. Ako smo principijelno za slobodu izražavanja, onda smo za slobodu. Mi smo sada u situaciji “malo trudna”. Ovo sve svakako ni najmanje ne opravdava nametanje zakona, što ostaje skandal svoje vrste i što mora biti nešto protiv čega ćemo se biti, ma kakav da je zakon. Sve i da je najbolji za nas (a vidimo da je ovaj daleko od dobrog), mi moramo biti protiv nametanja.”, rekao je Jokić.

Na pitanje da li politički odgovor stranaka iz Republike Srpske na ovu krizu može opstati, Jokić odgovara:

“Nadam se da može u dijelu u kome se ograniči na političko djelovanje. Smatram opravdanim pritisak na institucije BiH kroz neučešće u radu. To je legitimno i moglo bi dati pozitivne rezultate ukoliko se istraje. Sasvim je jasno koji su mogući raspleti ove situacije: postizanje konsenzusa na nivou BiH, povlačenje odluke od visokog predstavnika, odustajanje ili neki vid povlačenja aktera iz RS-a i intervencija međunarodne zajednice. Iz ovog ugla ne vidim petu opciju. Zbog svih građana RS-a i BiH nadam se i priželjkujem opcije 1 ili 2, a plašim se opcije 4. Zato se nadam da će pametan i složan odgovor svih političkih aktera na nastalu situaciju morati dati pozitivan rezultat i iz tog ugla im želim da istraju u svom odgovoru”, rekao je Jokić.

Za kraj intervjua za Oslobođenje, Jokić se dotakao i razloga osnivanja nove političke partije.

“Zbog slobode! Zato što su to ideje koje ne zastupa niti jedna stranka na političkoj sceni Republike Srpske, a postoje građani koji se zalažu za takve ideje. Zato što smo svjedoci sve većeg ograničenja individualnih sloboda, a to smatramo pogrešnim i lošim. Zato što nam je potrebna renesansa cjelokupnog sistema ako želimo da iko osim političara ostane u Republici Srpskoj”, zaključuje Jokić.

(N.S)