Magazin 18.06.2016.

Aleksandar Kelečević, najbolji student ETF-a mentor gimnazijalcima

ČITANJE: 2 minute

Ovaj student s prosjekom 9,85 se sjeća da je prvi kompjuter dobio kao šestogodišnjak, rastavljao ga je i sklapao samo kako bi nešto naučio o njima.

– Nisam neko ko poništava ispite i obnavlja godine da bi imao što bolji prosjek,  kao ni  rob svojih obaveza, a  ako želim nešto danas  da naučim, to ću i  naučiti, kaže Aleksandar Kelečević (21), trenutno najbolji student Elektrotehničkog fakulteta, koji nesebično svoje znanje prenosi na učenike Gimnazije.

Naime, ovaj student treće godine ETF-a i mladi  programer već tri godine je mentor učenicima Gimnazije u sklopu projekta “Pitam da”, koji se sprovodi u toku školske godine. Kelečević je bivši učenik banjalučke Gimnazije.

Prema njegovim riječima, zainteresovanih učenika za informacione tehnologije  ima dosta. U svakom razredu postoji nekoliko djece koja žele više  da nauče, ali jednostavno zbog plana i programa ne može se svakom učeniku  posvetiti određeno vrijeme. Zbog toga  u kampu  “Pitam da” ima  tridesetak učenika koji   usvajaju  i nadograđuju  znanja iz IT (informacione tehnologije) sektora.

“Ideja projekta ‘Pitam da’ je da ja kao neko stariji, ko je prošao takmičenja i imam iskustva iz oblasti IT, učenicima predstavim nešto novo, nešto što će  njih vjerovatno zainteresovati, a  neće moći čuti na redovnoj nastavi. Sve ovo će ih pripremiti kada pokucaju na vrata neke IT kompanije”, objašnjava   Kelečević o svom mentorskom radu.

Ovaj student s prosjekom 9,85  ističe da mu u ovom projektu pomaže i profesor Željko Grbić, koji je zajedno s Aleksandrom proglašen za najbolje mentore na ovogodišnjem “Inostu”, a njihovi učenici su i nagrađeni.

“Imam mnogo više iskustva od vršnjaka, baš zbog toga što nisam čekao da me neko usmjeri na pravi put. Učio sam na svojim greškama, a danas  na trećoj godini fakulteta mogu reći da sam prošao mnogo više od prosječnog studenta  ETF-a”, navodi Kelečević.

Sjeća se da je prvi kompjuter dobio kao šetogodišnjak, rastavljao ga je i sklapao, samo kako bi nešto naučio o njima.

“Kasnije sam išao na razna takmičenja iz informatike kao srednjoškolac, a svoje znanje usavršavam na fakultetu kao i na praktičnoj nastavi koju  imam u jednoj od IT firmi”, navodi Kelečević, koji se u budućnosti vidi u ulozi predavača.

(Nezavisne)