Politika 27.10.2020.

Aleksandar Lukić: Politika NDP-a ostala ista – razvoj Banjaluke kroz konkretna rješenja

ČITANJE: 3 minute

Aleksandar Lukić je predsjednik Gradskog odbora Narodnog demokratskog pokreta i nosilac liste NDP-a za Skupštinu grada Banjaluka.

Budući da je ova stranka dio koalicije koja podržava kandidaturu Igora Radojičića za gradonačelnika, Lukić je na početku objasnio kako gleda na to, s obzirom na suprostavljene stavove iz 2016. godine.

– Gradski odbor Narodnog demokratskog pokreta odlučio se da pruži podršku ponovnoj kandidaturi Igora Radojičića, jer smatramo da je aktuleni gradonačelnik sa svojim timom u protekle četiri godine kvalitetno upravljao gradom, a da je sadašnja administracija realizovala mnoge komponente našeg plana iz 2016. godine, te sprovela veliki broj reformi i aktivnosti koje su bile dio programa NDP-a za Banju Luku.

Opredijeljeni smo za učešće u rješavanju otvorenih pitanja kroz konstruktivne ideje i programska rješenja po kojima je NDP prepoznatljiv. Mi i danas zadržavamo nepromijenjenu poziciju, te smo našim planom za razvoj Banje Luke pod nazivom „10 x 10“, ponudili 100 konkretnih mjera za rješavanje postojećih problema.

Naš program za 2020. godine nastavak je politike kontinuiteta za koju se zalažamo, poput vraćanja zemljišta poljoprivredne škole i bivše željezničke stanice u posjed grada sudskim putem – kaže Lukić.

Šta određujete kao prioritete za građane u narednom periodu?

Neophodno je nastaviti širenje i formiranje novih poslovnih zona sa otvaranjem prve slobodne ekonomske zone na teritoriji grada, ubrzti razvoj i izgradnju tehnološkog parka, uraditi program razvoja loklanog socijalnog preduzetništva. Ovo su sve oblasti u kojima je NDP kroz rad u Vladi Republike Srpske u protekle dvije godine dao značajan doprinos.

Takođe, za realizaciju našeg plana neophodno je raditi na efikasnosti javne uprave. Po pitanju infrastrukture, želja nam je da podržimo inicijative gradske adminstrcije u pogledu brojnih projekata, a kao najvažniji i strateški projekat za grad insistiraćemo na izgradnji glavnog kanalizacionog kolektora i prečišćača otpadnih voda, kao i novog gradskog mosta u naselju Dolac.

Kakve su još mjere potrebne da bi se obezbjedila radna mjesta, prvenstveno za mlade?

Naš plan je nastaviti raditi stvaranju ambijenta za dovođenjem novih investitora, a posebnu pažnju posvetiti našim ljudima iz dijaspore koji su ozbiljni preduzetnici, te je sa njima neophodno unaprijediti saradnju i imati stalnu komunikaciju.

Mladima je potrebno obezbijediti subvencije za samozapošljavanje i pokretanje prvog biznisa, na primjer krzo aktiviranje praznih prostora u gradskom vlasništvu i oslobađanje komunalnih taksi, te uvesti subvencije za kupovinu prve nekretnine za mlade bračne parove.

U ovoj godini je konačno utvrđena lokacija za centralno spomen-obilježje poginulim borcima odrambeno-otadžbinskog rata u Banjoj Luci?

S obzirom da sam i sam sin palog borca i borac Vojske Republike Srpske, ovo pitanje je za mene kao i mnoge druge naše sugrađane jako emotivno. Smatram da je dobro rješenje, a i sami smo godinama unazad zalagali za to, podizanje ovog spomenika neposredno uz Palatu Republike, kod spomenika banu Milosavljeviću. Na ovaj način porodice poginulih boraca, njihovi preživjeli saborci i poštovaoci imaće spomenik u blizini hrama Hrista Spasitelja i moći će se obaviti svi vjerski običaji kada god neko za tim osjeti potrebu.

Koja su vaša i očekivanja NDP-a u Banjoj Luci i gdje vidite grad za pet godina?

Naša očekivanja su da ćemo imati značajnu participaciju u radu gradske skupštine i da ćemo na taj način biti u dobroj poziciji da sprovodimo plan za razvoj grada. Banju Luku kroz pet godina vidim kao solidno razvijen centralnoevropski grad sa izuzetnom perspektivom, što će Banjalučanima omogućiti uslove za dobar i kvalitetan život, mladima obezbijediti mogućnost da svoju budućnost planiraju ovdje, a penzionerima pružiti mirnu i dostojanstvenu starost.

(Banjaluka.net)