ALEKSANDAR PETKOVIĆ (SDS): Gradu Banjaluka neophodan registar zagađivača

U Republici Srpskoj se u što skorijem roku mora na napraviti registar zagađivača o tome gdje se nalazi piralen i svi ostali toksični materijali, kako bi se izbjegle ekloške katastrofe slične ovoj koja se desila u banjalučkom Incelu, poručio je danas iz Gradskog odbora SDS Banjaluka.

Predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka Slavko Grbić je na konferenciji za novinare rekao da se problem prisustva piralena godinama gura pod tepih i da se ta praksa mora prekinuti.

„Tražimo da Gradska uprava i sve nadležne institucije moraju javnosti dostavljati redovne izvještaje o tome šta je učinjeno i kojoj fazi je saniranja problema sa piralenom. Pored toga još uvijek nema pouzdanih podataka na kojim lokacijama se piralen nalazi u Republici Srpskoj“, kazao je Grbić.

On je upitao zbog čega nama podataka o mjerenju prisustva piralena u vazduhu.

Odbornik SDS u Skupštini grada Aleksandar Petković kaže da nije jasno zašto gradski i republički inspektorat imaju različit stav o problemu sa piralenom u Incelu.

„Republička inspekcija nastoji da minimalizuje nastali problem sa piralenom u Incelu, dok je stav gradske inspekcije da je situacija veoma ozbiljna“, naveo je Petković.

On je upitao zašto za četrnaest godina od kada je ukazano na prisustvo piralena u Incelu nije urađeno ništa.

„Pored toga postavljamo i pitanje da li će se utvrditi odgovornost za lica koja su napravila tako ozbiljne propuste koji su na kraju doveli do ekološke katastrofe i ugrožavanja zdravlja ljudi. Znamo da je u Incelu bila Fabrika vode koja je snadbjavala jedan dio naselja Ada i Toplanu sa vodom i ko može garantovati da te materija nisu dospjele u vodu koju su one koristili“, kazao je Petković.

Iz GO SDS Banjaluka su pozvali sve institucije da se uključe u saniranje problema sa piralenom i podsjetili da je ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović omogućio da Gradska uprava dobije 600 000 dolara za saniranje ovog problema.

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i

PREDUZETNICE U SRPSKOJ: Usuditi se, to je cijena uspjeha

Baviti se preduzetništvom u Republici Srpskoj prilično je veliki izazov, a ukoliko ste žena, on je još veći. Međutim, prema riječima nekih od najuspješnijih, do cilja se teško dolazi prečicom, pa je savladavanje brojnih prepreka uslov za uspjeh. Desanka Drašković, koja je već godinama na čelu kompanije “Etna” iz Istočnog Sarajeva, koja se bavi transportom,

Javno vođenje kroz izložbu Mladena Miljanovića u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel danas, 23. septembra u 18 časova biće organizovano javno vođenje kroz izložbu „ARPERTA FENESTRA“ („PROZOR U SVIJET“) banjalučkog umjetnika Mladena Miljanovića. Posjetioce će kroz izložbu voditi autor.