Vijesti 29.10.2018.

ALEKSANDRA ČVOROVIĆ OBJAVILA KNJIGU “UKRALA ME ŠUMBABA”: Moderna bajka o odrastanju i ljubavi

ČITANJE: 1 minuta

Književnica Aleksandra Čvorović iz Banjaluke objavila je novu, sedmu po redu, knjigu “Ukrala me Šumbaba”, u izdanju podružnice Udruženja književnika Republike Srpske.

Ovo djelo, napisano za najmlađe, jedna je moderna bajka, prepuna pouka o odrastanju, nevoljama, snovima i o ljubavi. Ilustracije u knjizi je radila Petra Poleksić, a recenzent je Ružica Komar.

Komareva je djelo opisala kao cjelovitu kompozicionu strukturu, u kojoj se prepliću svakodnevica i fantastika.

– Postupci likova bude dječju maštu i misaonost o mjerama za dobro i zlo, za ružno i lijepo, za kritičku samoodgovornost. Ova bajka, o odrastanju djeteta uz samohranu majku iz gradske savremene sredine, poučava djecu i odrasle – navela je Komareva.

Ona je navela i značaj usavršavanja i njegovanja plemenite i nesebične ljubavi.

– Ivicama sna i jave nepredvidiv je put u sticanju znanja o sebi i drugima. Značajno je stalno usavršavanje u procesu vaspitanja, obrazovanja, uz njegovanje plemenite nesebične ljubavi. Stvaralaštvo isključuje nasilje koje proizvodi lančano nasilje. Lepeziraju poruke kroz tkanje simbolično-metaforičnih niti svakodnevne i fantastične zbilje, jave i sna. Opserviraju o nejasnim i jasnim uzrocima dječjeg bunta, nasilnog ponašanja, zavisti koja odvodi zlu. Protiv zla se bori ljubavlju, kao što je majčinska – dodala je Komareva.

(Glas Srpske)