Sport 30.01.2016.

Aleksandra, jedina fudbalerka iz Vlasenice: Želim postatiti najbolja

ČITANJE: 3 minute
aleksandra janjic
Aleksandra Janjić iz Vlasenice savršeno ruši predrasude da je fudbal isključivo “muški sport”. Trinaestogodišnja djevojčica već osam godina trenira fudbal i planira da se ostvari kao profesionalna fudbalerka.

Fudbal je zavolila uz svoju braću i rođake. Mlada fudbalerka iz Vlasenice je jedina djevojčica koja se bavi ovim sportom u svom gradu, tako da sve svoje treninge obavlja sa dječacima svog uzrasta.

Aleksandra ima velike snove i želi da dosegne najviše ciljeve u svojoj sportskoj karijeri.

– Voljela bih da zaigram za neki veći klub. Planiram da idem posle devetog razreda u Bijeljinu, da zaigram za fudbalski klub Radnik, a moj san je da postanem najbolja fudbalerka na svijetu- priča o svojim snovima mlada Aleksandra.

Mnogi Aleksandrin izbor sporta smatraju čudnim, ali to ne smeta ovoj djevojčici, jer uživa punu podršku svoje porodice.

– Veoma sam zadovoljna i srećna što se ona bavi ovim sportom, a do sada je postigla neke veoma lijepe rezultate. Ne plašim se za nju, jer ona je čvrsta i jaka i ima fudbalerski stav. U početku mi je bilo neobično i svi su me pitali zašto fudbal, zašto ne košarka, ali jednostavno je zavolila fudbal- podržava svoju kćerku Mladenka Janjić.

Za Aleksandrin fudbalski razvoj brine se njen otac, koji joj je ujedno i trener. On smatra da Aleksanda ima veliki potencijal i ako bude vrijedno radila može napraviti veliku karijeru.

– Aleksandra posjeduje jedan genski, nasljedni faktor od mene, pošto sam i ja trenirao fudbal 26 godina. Posjeduje visinu, jak šut, ima solidnu tehniku, treba da poradi na snazi, ima jake noge- opisuje Aleksandrin potecijal Vladimir Janjić., trener Fudbalskog kluba Vlasenica.

Svakodnevni treninzi iziskuju dosta odricanja i napora, zbog velike ljubavi prema fudbalu, Aleksandra izdržava sve napore i stiže da uskladi svoje sportske obaveze sa školskim.

– Učenica sam osmog razreda, treniram svaki dan, ali stižem da učim i završim školske obaveze i vrlo dobar sam učenik. Treninzi nekada znaju da budu veoma teški, ali moja ljubav prema fudbalu je velika i to mi nikada ne smeta. Da uspiješ treba puno da radiš, valjda će se to nekada isplatiti- kaže vrijedna Aleksandra.

Opredjeljenje mlade Vlaseničanke da se bavi fudbalom i trenira sa dječačima, izaziva samo pozitivne reakcije kod njenih drugara, jer im je zanimljivo da u fudbalskim aktivnostima bude uključena i djevojčica.

– Moji drugovi i drugarice me uglavnom podržavaju. Dječaci više vole da se druže sa mnom, a i ja s njima, ima i drugarica koje su zavoljele fudbal zbog mene- ponosno kaže Aleksandra.

Ženski fudbal je u početnoj fazi razvoja u BiH. Trenutno je registrovano 12 ženskih fudbalskih klubova od kojih je većina neaktivna zbog nedostatka finansija.

Aleksandri Janjić, nije teško da bude jedina djevojčica, među mnogim dječacima u Vlasenici koji se bavi fudbalom. Njen osnovni motiv je ljubav, ljubav prema sportu i fudbalu.

(NN)