Magazin 01.09.2015.

Alergičari, oprez: Ambrozija u ovo vrijeme najjače guši!

ČITANJE: 2 minute
ambrozija

Osobe koje su alergične na polen ambrozije ovih dana ne mogu nikuda da krenu bez pakovanja maramica. Iako ova biljka oslobađa izuzetno visoku koncentraciju polenovih zrnaca u vazduhu još od kraja jula, tegobe su najintenzivnije krajem avgusta i početkom septembra.

Procjenjuje se da svaki osmi stanovnik u svijetu ima alergijsku reakciju na ambroziju. Broj oboljelih neprestano se povećava, jer se ovaj korov za 365 dana raširi čak i do 20 kilometara u prečniku.

Uobičajeni simptomi preosjetljivosti na polen ambrozije su intenzivan svrab očiju i nosa, suzenje, crvenilo, kijanje, obilna vodenasta sekrecija iz nosa, zapušenost nosa. U nekim slučajevima mogu da se jave i kašalj, osećaj tjeskobe u grudima, sviranje i šištanje. To su alarmantni simptomi koje ne treba zanemarivati, već treba što prije potražiti pomoć ljekara.

 

Još se ne zna zašto ljudski organizam tako reaguje na polen ovog jednogodišnjeg korova. Iako, u suštini, bezazlena čestica, između deset i dvadeset odsto stanovništva sjeverne hemisfere burno reaguje kada dođe u dodir sa dovoljnom količinom ambrozijinog polena. I, dok je za ostale biljne vrste koje donose alergiju kritična koncentracija 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, ambrozija i ovde ispoljava svoju moć.

Zahvaljujući mnogo većem alergenom potencijalu, dovoljna je upola manja koncentracija polena ambrozije (15 zrna po kubnom metru) da ljude pogodi veoma intenzivna polenska groznica. Česti napadi rafalnog kijanja, peckanje očiju i curenje nosa nisu jedine posljedice: ukoliko se ne liječi (antihistaminicima, internazalnim kortikosteroidima – sve, naravno, po preporuci ljekara), može doći i do otežanog disanja, kašlja, glavobolje, nesanice, a u najtežim slučajevima i do astme.

 

Savjeti:

– izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena,
– za odlazak u prirodu izaberite dan poslije kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže,
– nakon boravka na otvorenom prostoru operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odjeću, jer tako sprječavate unošenje polena u prostor u kome boravite,
– ne sušite veš napolju u vrijeme visokih koncentracija polena (od 10 do 18 časova),
– prekrijte krevet i zatvorite prozore u vrijeme najveće polinacije,
– nosite naočare za sunce i šešire tokom dana,
– redovno četkajte i perite kućne ljubimce jer oni takođe skupljaju polen,
– zatvorite i klimatizujte prostorije u kojima boravite u kritičnom periodu
– redovno održavajte svoje dvotište,
– izbjegavajte šetnju pored i kroz površine obrasle u korov,
– posjetite ljekara i poštujte njegovu terapiju,
– ne ignorišite ovu opaku biljku već je iščupajte ili pozovite nadležne institucije