Magazin 19.02.2016.

Alfa Romeo Stelvio – Stvarnost ili fikcija?

ČITANJE: 1 minuta
alfa
Šuška se da italijanski proizvođač konačno sprema crossover za proizvodnju. Prema prvim navodima zvaće se Stelvio.

Već neko vrijeme traje saga – i Alfa Romeo bi trebalo da izbaci crossover, ali 2016. uveliko gazi, a od toga ništa. Čak je i proizvodna linija modela Giulia pomjerena još jednom. Međutim, posljednje glasine najozbiljnije su do sada. Crossover bi mogao već do kraja godine pred javnost, a na drum bi mogao već na proljeće, odnosno ljeto naredne godine. Bar ako je vjerovati izvorima iz “L'Inchieste”, koji su citirali šefa FCA grupe, Serđa Markionea.

Čak se govorka da će nositi ime Stelvio – što je naziv slikovitog prolaza u italijanskom dijelu Alpa.

stelvio

Dakle, Giulia već uveliko kasni, ali ona je za Stelvio jako bitna. Upućeni u dešavanja u Italiji poručuju da će crossover dijeliti istu platformu sa modelom sa četvoro vrata. U igri je osnovna verzija sa 2-litarskim motorom sa turbo-punjačem i 275 konjskih snaga. Međutim, s obzirom na to da se radi o većem i težem automobilu za očekivati je da će i jedan od modela biti napredniji sa 2.9-litarskim twin-turbo motorom od preko 500 konja i pogonom na sva 4 točka.

Alfin plan je da do 2020. predstavi 6 novih modela, međutim sa trenutnim kašnjenjima više im malo ko vjeruje. U javnosti su se pojavile informacije da samo Giulia kasni zbog problema sa bezbjednosnim sadržajima, ali iz kompanije je stigao demantij. Koji god da su problemi, valjalo bi da se ubrzo prebrode, jer Alfa gubi korak za konkurencijom, a ne bi bilo loše vidjeti tih 6 modela na drumu u skorije vrijeme.

(cdm.me)