Vijesti 05.07.2022.

ALMA ZADIĆ U SARAJEVU: U BiH je posljednje tri godine sve u zastoju

ČITANJE: 1 minuta

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić stigla je u posjetu BiH gdje će učestvovati i na panel diskusiji o budućnosti BiH.

Nakon obilaska glavnog grada, dala je izjave za medije u kojima naglašava da njen dolazak u BiH i Sarajevo pokazuje da Austrija snažno podržava BiH.

“Zapadni Balkan i Bosna i Hercegovina su veoma važni Evropskoj uniji, a mi kao Vlada Austrije ćemo podržati BiH u njenom putu ka EU. To se pokazalo i prije dvije sedmice na Evropskom savjetu gdje smo uspjeli po prvi put da se tačno napiše u rezoluciji da će BiH dobiti status kandidata i naravno potrebno je da se svi zajedno potrudimo oko toga”, rekla je Zadić.

Navela je kako ambasador EU u BiH Johan Sater zajedno sa poznanicima i kontaktima intenzivno radi na pomoći BiH da prođe kroz potrebne reforme.

“Nažalost u posljednje tri godine je sve u zastoju”, rekla je Zadić.

Zatim je prokomentarisala panel diskusije “Quo vadis, Bosno i Hercegovino” koja se održava u Sarajevu danas od 14:00 sati pod okriljem EU.

“Radujem se što ćemo danas imati priliku da diskutujemo sa civilnim drušvom koje podržava borbu protiv korupcije i borbu za vladavinu prava. Važno je da ih podržimo još više”, zaključila je Zadić.

(N.S)

Oznake: Alma Zadić