Vijesti 23.02.2016.

Almir Karabegović u jednoj godini dobio pet zlatnih medalja za svoj izum

ČITANJE: 1 minuta
almir karabegovic
Doktoru veterine Almiru Karabegoviću u jednoj godini na pet internacionalnih svjetskih izložbi dodijeljeno je pet zlatnih medalja za kontracepcijsku spiralu kojom se sprečava nekontrolisana oplodnja pasa, što je jedinstven rekord u svijetu naučnih otkrića i svijetu biznisa.

Ovaj Dubičanin koji danas živi i radi u Bihaću, za nepunu godinu dana dobio je pet zlatnih medalja – prvu u Tajvanu, drugu u Hrvatskoj, treću u Londonu, četvrtu na Tajlandu, a u februaru ove godine petu u Kuala Lumpuru.

Njegov izum – kontracepcijska spirala je jedinstvena, jednostavna, praktična i lako upotrebljiva te predstavlja dragocjenu novinu u veterinarstvu s kojom se omogućuje jeftina i efikasna zaštita od nekontrolisanog razmnožavanja pasa.

U malezijskom gradu Kuala Lumpuru od 18. do 20. februara održana je najveća izložba inovacija jugoistočne Azije na kojoj se okupilo više od 500 inovatora. Karabegović je nastupio u sastavu hrvatskih inovatora i predstavio svoj izum, za koji je dobio petu zlatnu medalju.

U sklopu sajma održani su sastanci inovatora s azijskim preduzetnicima, koji su pokazali veliki interes za inovacije hrvatskih inovatora i za proširenje poslovne saradnje.

-Veoma sam zadovoljan svojim uspjehom na ovom sajmu, na kojem je bio veliki broj posjetilaca, s velikim brojem inovacijskih poslovnih upita. Posebno me veseli činjenica da je izražen veliki interes za povećanje saradnje na nivou poslovne i znanstvene zajednice – kaže Karabegović, prenosi Bhdinfodesk – Birmingham.

(Klix)