“Alumina” već spremna za zimski režim rada

Kompanija “Alumina” iz Zvornika vrši posljednje pripreme kruga fabrike i završava potrebne remonte postrojenja za rad u predstojećem zimskom periodu, što je još jedan pokazatelj ozbiljnog pristupa u radu Uprave ove kompanije i veličini same fabrike koja o svim svojim obavezama razmišlja na vrijeme i ne dopušta da je bilo šta iznenadi.

Naime, tehnološka oprema ovog privrednog giganta u najvećoj mjeri je na otvorenom prostoru tako da niske temperature u zimskom periodu godine, ali i kišne i snježne padavine direktno otežavaju njihovo funkcionisanje, opsluživanje i odvijanje tehnološkog procesa proizvodnje, pa je na vrijeme potrebno izvršiti potrebne pripreme, što ova fabrika već uveliko čini.

Dakle, kao što smo i rekli, priprema rada fabrike teče planiranom dinamikom i preduzimaju se sve potrebne aktivnosti kako bi “Alumina” bila spremna za rad  na nižim temperaturama i u slučaju većih padavina, odnosno kiše i snijega.

Tako je već nabavljen kreč i so koji će olakšati rad u fabrici u narednim periodima kada budu niske temperature, a u planu je da se već ovih dana komadni kreč stavlja na stokove u cilju pripreme boksita koji će se eksploatisati u zimskom periodu.

Pored toga, u sklopu priprema fabrike za rad u zimskim uslovima, izvršena je i sanacija oštećene izolacije na ključnim pozicijama proizvodnih pogona u Sektoru proizvodnje glinice, u ukupnoj količini od oko 2.100 metara kvadratnih. Naravno, ovo nije prvi put da “Alumina” sanira oštećenu izolaciju, već je to posao koji se radi gotovo svake godine prilikom priprema za rad u zimskim uslovima, a sve sa ciljem da se u što većoj mjeri spriječi gubitak energije.

Isto tako, rukovodstvo “Alumine” ističe da će se u zavisnosti od vremenskih prilika u narednom periodu sprovoditi i sve druge neophodne aktivnosti koje podrazumjevaju rad fabrike u zimskim uslovima, a to se prije svega odnosi na dreniranje i blindiranje određenih komunikacionih linija u cilju sprečavanja njihovog zamrzavanja, ali i ostale tehnološke opreme na proizvodnim pogonima.

Takođe, pred početak zimskog perioda, kompanija “Alumina” stvara i potrebne zalihe sirovina, prije svega lužine i boksita, kako bi se proces proizvodnje u narednom periodu odvijao predviđenom dinamikom.

Sve ovo ide u prilog činjenici da je “Alumina” ozbiljna kompanija, gigant privrede u našoj državi i istinski nosilac razvoja Republike Srpske, od koje svi direktno ili indirektno imamo ili možemo imati koristi i zato je konačno svi moramo početi posmatrati sa te činjenične strane, jer je ona stub naše ekonomije koji svi zajedno moramo ojačavati.

Naime, ovdašnja javnost se većinom bombarduje pričama o kriminalu u Fabrici glinice “Birač”, čija je kćerka firma “Alumina”, o prevarama, sumnjivim potraživanjima, prodaji firme raznim sumnjivim investitorima, a malobrojni žele da iznesu činjenice i egzaktne pokazatelje koji govore o tome da “Alumina” već godinama unazad bilježi trend pozitivnih poslovnih rezultata, širi proizvodnju, osvaja svjetska tržišta, zapošljava nove radnike, ulaže u visokoobrazovani mladi kadar i neumoljvo puni budžet Republike Srpske, na dobrobit svih građana Srpske.

(banjaluka.net)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.