“Alumina” već spremna za zimski režim rada

Kompanija “Alumina” iz Zvornika vrši posljednje pripreme kruga fabrike i završava potrebne remonte postrojenja za rad u predstojećem zimskom periodu, što je još jedan pokazatelj ozbiljnog pristupa u radu Uprave ove kompanije i veličini same fabrike koja o svim svojim obavezama razmišlja na vrijeme i ne dopušta da je bilo šta iznenadi.

Naime, tehnološka oprema ovog privrednog giganta u najvećoj mjeri je na otvorenom prostoru tako da niske temperature u zimskom periodu godine, ali i kišne i snježne padavine direktno otežavaju njihovo funkcionisanje, opsluživanje i odvijanje tehnološkog procesa proizvodnje, pa je na vrijeme potrebno izvršiti potrebne pripreme, što ova fabrika već uveliko čini.

Dakle, kao što smo i rekli, priprema rada fabrike teče planiranom dinamikom i preduzimaju se sve potrebne aktivnosti kako bi “Alumina” bila spremna za rad  na nižim temperaturama i u slučaju većih padavina, odnosno kiše i snijega.

Tako je već nabavljen kreč i so koji će olakšati rad u fabrici u narednim periodima kada budu niske temperature, a u planu je da se već ovih dana komadni kreč stavlja na stokove u cilju pripreme boksita koji će se eksploatisati u zimskom periodu.

Pored toga, u sklopu priprema fabrike za rad u zimskim uslovima, izvršena je i sanacija oštećene izolacije na ključnim pozicijama proizvodnih pogona u Sektoru proizvodnje glinice, u ukupnoj količini od oko 2.100 metara kvadratnih. Naravno, ovo nije prvi put da “Alumina” sanira oštećenu izolaciju, već je to posao koji se radi gotovo svake godine prilikom priprema za rad u zimskim uslovima, a sve sa ciljem da se u što većoj mjeri spriječi gubitak energije.

Isto tako, rukovodstvo “Alumine” ističe da će se u zavisnosti od vremenskih prilika u narednom periodu sprovoditi i sve druge neophodne aktivnosti koje podrazumjevaju rad fabrike u zimskim uslovima, a to se prije svega odnosi na dreniranje i blindiranje određenih komunikacionih linija u cilju sprečavanja njihovog zamrzavanja, ali i ostale tehnološke opreme na proizvodnim pogonima.

Takođe, pred početak zimskog perioda, kompanija “Alumina” stvara i potrebne zalihe sirovina, prije svega lužine i boksita, kako bi se proces proizvodnje u narednom periodu odvijao predviđenom dinamikom.

Sve ovo ide u prilog činjenici da je “Alumina” ozbiljna kompanija, gigant privrede u našoj državi i istinski nosilac razvoja Republike Srpske, od koje svi direktno ili indirektno imamo ili možemo imati koristi i zato je konačno svi moramo početi posmatrati sa te činjenične strane, jer je ona stub naše ekonomije koji svi zajedno moramo ojačavati.

Naime, ovdašnja javnost se većinom bombarduje pričama o kriminalu u Fabrici glinice “Birač”, čija je kćerka firma “Alumina”, o prevarama, sumnjivim potraživanjima, prodaji firme raznim sumnjivim investitorima, a malobrojni žele da iznesu činjenice i egzaktne pokazatelje koji govore o tome da “Alumina” već godinama unazad bilježi trend pozitivnih poslovnih rezultata, širi proizvodnju, osvaja svjetska tržišta, zapošljava nove radnike, ulaže u visokoobrazovani mladi kadar i neumoljvo puni budžet Republike Srpske, na dobrobit svih građana Srpske.

(banjaluka.net)

OBILJEŽILI DECENIJU RADA: Dajak klub započeo novu sezonu

Dajak je jedan od simbola našeg grada, a vožnju dajakom na Vrbasu vole i Banjalučani i svi gosti koji dođu u naš grad. Kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas posjetio Dajak klub, povodom početka dajak sezone i obilježavanja decenije rada kluba. Grad je prije desetak godina podržao osnivanje kluba, a kako je istakao

VIŠKOVIĆ: Vlada će firmama oštećenim zbog korone isplatiti 20 miliona KM

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu. Višković je podsjetio

VIDOVIĆ: Realizovane sve budžetske obaveze u Srpskoj

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da su prihodi i primici planirani budžetom u 2019. godini ostvareni u iznosu od 3,313 milijardi KM, što predstavlja 100 odsto u odnosu na rebalans budžeta, te da su izvršene sve budžetske obaveze. “Budžetski prihodi u 2019. godini ostvareni su u iznosu od 2,846 milijardi KM,

PRESTANAK RADA: U toku raspuštanje republičkih karantina

Odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije ukinuti su objekti za izolaciju karantinskog tipa i ta odluka se trenutno sprovodi, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije. Prema njegovim riječima, ova odluka će biti možda realizovana za nekoliko sati, a možda u narednih nekoliko dana,

SUD BIH: Mektiću zabranjeno da javno iznosi činjenice iz predmeta u kojem je optužen

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima. Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između

ISTRAŽIVANJE: 15 procenata banjalučkih osnovaca ima prekomjernu težinu ili gojaznost

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 9,26 odsto testirane djece uzrasta od šest do devet godina iz banjalučkih osnovnih škola, dok je 5,37 odsto gojazno, pokazalo je istraživanje “Prevalencija prekomjerne težine i gojaznosti kod djece od šest do devet godina”, koje je uradio Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Banjaluci. Prema tom istraživanju, ukupna prevalencija prekomjerne