Svijet 16.04.2022.

Alžirac u Belgiji dobio 250.000 evra na lutriji, ne može ih podići zbog nelegalnog boravka

ČITANJE: 1 minuta

Sumu od 250.000 evra (oko pola miliona maraka) koju je jedan Alžirac osvojio na “greb-greb” lutrijskom listiću u Belgiji ne može da preuzme zbog nelegalizovanog boravka.

Nagrada je suviše velika da bi bila isplaćena u gotovini, a muškarac ne posjeduje dokumente koji su potrebni za otvaranje računa u banci.

Njegov prijatelj koji je pokušao da preuzme novac nakratko je priveden zbog sumnje na krađu, a dobitni listić sada je u sudu u Brižu, nedaleko od mjesta gdje je kupljen, prenio je BBC.

Dobitnik kaže da želi da iskoristi novac za izgradnju života u Belgiji.

“Kada dobijem novac, kupiću stan u Briselu. Možda i automobil”, rekao je lokalnom dnevnom listu čovjek čiji identitet nije otkriven.

Muškarac star 28 godina nema validne lične dokumente niti stalni smještaj. Njegov advokat Aleksander Verstrete rekao je da lutrijska kompanija ne može da mu isplati dobitak jer on ne može da otvori račun u banci.

“Provjeravamo dokumente koji mogu da dokažu njegov identitet. Moraće da stupi u kontakt sa svojom porodicom u Alžiru”, rekao je advokat.

Portparol lutrije nije precizirao agenciji AFP koji su dokumenti potrebni da bi on preuzeo nagradu.

Advokat je rekao da su vlasti obećale da neće deportovati muškarca dok on ne dobije svoj novac. Dobitnik je napustio Alžir prije četiri mjeseca i doputovao brodom u Španiju. Sa obale je krenuo pješke do Francuske, a potom je prešao u Belgiju.

(Srna/SB)

Oznake: Belgija, lutrija