Politika 12.01.2022.

AMBASADA BRITANIJE O SANKCIJAMA: Oni koji krše zakone u BiH moraju da snose posljedice

ČITANJE: 2 minute

Iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini kazali su da UK ne može komentirati aktuelne razgovore vezane za određene pojedince i režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva.

Naglašavaju da je činjenica da Ujedinjeno Kraljevstvo ima brojne alate, uključujući i sankcije, i da usko rade s partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država kako bi osigurali da imaju najbolji učinak u BiH i širom regionu, piše Fena.

Oni su na taj način odgovorili na pitanje Fene može li se očekivati da Velika Britanija uvede pojedinačne sankcije za određene osobe i subjekte u BiH kako su to učinile Sjedinjene Američke Države koje su uvele sankcije članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Milanu Tegeltiji, Mirsadu Kukiću i ATV televiziji, prenosi Avaz.

Iz Ambasade kažu da nastavlja usko sarađivati s Evropskom unijom i njenim članicama, zajedno s drugima u Vijeću za implementaciju mira.

Jedinstven stav

– Ključno je da svi prijatelji BiH imaju jedinstven stav i da šalju neupitnu poruku posvećenosti suverenitetu i integritetu zemlje, suprostavljajući se govoru mržnje i podjelama – naveli su.

Na pitanje koliko uvođenje sankcija za odgovorne može doprinijeti stabilizaciji stanja i prilika u BiH, iz Ambasade kažu da uz vanjske alate, lokalne sankcije imaju važnu ulogu, bilo putem glasačkog listića ili pravosudnog sistema kao odgovor na nelegalne aktivnosti.

Potrebe građana

– Trebaju i moraju biti posljedice za one koji krše zakon, riskiraju budućnost svojih zemljaka i one koji ne rade na dobrobit svojih glasača – kazali su iz Ambasade.

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno sigurnosti i prosperitetu građana BiH, ali navode da će posljednja kriza samo doprinijeti povećanju broja onih koji napuštaju BiH kako bi bili uspješni negdje drugo, time uskraćujući ovu zemlju za njene buduće lidere i pokretače promjena.

Ipak, naglašavaju da će se Ujedinjeno Kraljevstvo “nastaviti fokusirati na potrebe građana, a odgovornost izabranih bh. predstavnika je da djeluju u najboljem interesu svih”.

(SB)

Oznake: Metju Fild