Politika 24.01.2023.

Ambasada Norveške nova kontakt ambasada NATO-a u BiH

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Norveške je preuzela od Ambasade Mađarske dužnost kontakt ambasade NATO-a u Bosni i Hercegovini. Ambasador Norveške Olav Reinersten je istakao da je već posjetio Banja Luku kako bi razgovarao o NATO-u.

Na večerašnjoj svečanosti primopredaje dužnosti u Domu oružanih snaga u Sarajevu je podsjetio da je Norveška 1949. bila jedna od država osnivača ovog vojnog saveza te da će u sljedeće dvije godine biti kontakt ambasada. Ocijenio je da su odnosi Bosne i Hercegovine i NATO-a u posljednjih 27 godina bili odlični te da je građane i političare potrebno informisati o tome šta NATO zaista jeste.

Ambasador Reinersten je podsjetio na sigurnosne probleme u našem dijelu Evrope te da se to prije svega odnosi na, kako je izjavio, brutalni rat u Ukrajini. Kako je najavio, zajedno ćemo se boriti protiv malignog stranog utjecaja i kibernetičkih opasnosti.

Naglasio je da je već posjetio Banja Luku kako bi razgovarao o NATO-u te je najavio ponovnu posjetu Briselu u kojem je sjedište ovog vojnog saveza.

“Radovat ćemo se i radujemo se saradnji s oba entiteta. Već sam počeo razgovarati o NATO-u u Banjoj Luci. Naravno, informišemo Brisel šta se dešava. Već sam krajem decembra bio u Briselu i sutra ponovo idem i razgovarat ćemo šta se dešava na polju sigurnosti”, naglasio je ambasador Reinersten, prenosi Klix.

Viši otpravnik Ambasade Mađarske Csaba Felegyhazi je istakao da je njegovoj državi ključno bilo očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Poručio je da Mađarska snažno podržava NATO integracije. Podsjetio je da je Ambasada Mađarske četiri godine bila kontakt ambasada.

Komandantica NATO štaba u Sarajevu Pamela McGaha je kao značajnim u posljednjem periodu istakla formiranje komisije za saradnju s NATO-om, Program reformi, Bataljonsku grupu lake pješadije i podršku borbi protiv koronavirusa. Smatra da je sadašnji trenutak ono što NATO čini važnim.

(A.M.)