Politika 26.04.2021.

AMBASADA RUSIJE: Izjava PIC-a neuravnotežena, tendenciozno optuživati samo jednu stranu u BiH

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se nije pridružila današnjoj zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) jer je smatra neuravnoteženom, te istakla da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu u uslovima kada je situacija eskalirala usljed uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

“U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, neadekvatne korake su preduzimale sve strane. Vjerujemo da je tendenciozno optuživati konkretno samo jednu stranu, tim prije što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane, koje nisu bile nimalo mirne već huškačke. To nije najbitnije”, ističu iz Ambasade Ruske Federacije, prenosi BL portal.

U saopštenju povodom zajedničke izjave, iz Ambasade Rusije ukazuju da Upravni odbor PIK-a mora strogo poštovati slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Već po ko zna koji put primjećujemo pokušaje da svjesno izvrnu njegov tekst. Izrazit primjer je promocija teze o tome što `BiH uključuje dva entiteta`, iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno kaže da se `BiH sastoji od dva entiteta`. Ovo nije samo semantička razlika”, ističu iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ukazuje da je u aneksu četiri riječ “država” u odnosu na BiH pomenuta samo tri puta, te da ne postoji nijedno pominjanje “jedinstvene države”.

Principijelan stav Ambasade Rusije je da BiH sama opredjeljuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

“Sfera kompetencije Upravnog odbora PIK-a su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma o miru. Stoga tematika evroatlantske integracije ne treba da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIK-a. Ovo je posao drugih međunarodnih struktura u BiH”, navedeno je u saopštenju.Ruska Federacija se zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pritom smatra da upravo konstitutivni narodi BiH, građani države moraju sami odlučivati o svojoj sudbini bez spoljnog uticaja.

“To može biti postignuto otvorenim dijalogom zasnovanim na uzajamnom poštovanju”, navedeno je u saopštenju Ambasade Ruske Federacije povodom današnje izjave Upravnog odbora PIK-a.

(SB)

Oznake: ambasada Rusije