Politika 29.11.2022.

Ambasada Rusije kritikovala odlazak gradonačelnice Sarajeva u Kijev, Karićeva uzvratila

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopštenjem za javnost u kojem je izrazila negodovanje povodom sporazuma između Sarajeva i Kijeva o međusobnoj saradnji.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ubrzo im oštro odgovorila.

Iz ruske ambasade kažu da je sporazum Kijeva i Sarajeva ispunjen licemjerjem.

“Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti sa njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestonici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet? Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu sa Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajnskim neonacistima? I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jeziku, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije?”, navedeno je, između ostalog, u reakciji Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Na ovo je oštro odgovorila Karić rekavši da Rusija više ne pripada evropskim vrijednostima, te da ih je do toga dovelo njihovo ponašanje, prenosi Klix.

“Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Evropi. Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Evrope dovoljno govori da vi ne pripadate više evropskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Evrope zajednički kreirale. Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od evropske porodice zbog čega pati cijela Evropa kao i sami građani Ruske Federacije”, navela je Karić.

Dodala je da je vlast u Ukrajini izabrana na demokratskim izborima, i svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN Bosna i Hercegovina je jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, prenosi mondo.ba.

(SB)