Politika 21.06.2024.

Ambasada Rusije: Neuravnotežen i nekonstruktivan pristup PIK-a situaciji u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Sastanak pojedinih članova Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH, na nivou političkih direktora, još jednom potvrđuje nekonstruktivan i neuravnotežen pristup ove strukture situaciji u BiH, odstupanje od dejtonskih principa i njihovo proizvoljno tumačenje, rečeno je Srni u Ambasadi Rusije u BiH.

– Nikakvi takvi skupovi ne mogu opovrgnuti očiglednu činjenicu nelegitimnosti Kristijana Šmita kao visokog predstavnika – ističu u ovom diplomatskom predstavništvu u reagovanju na kominike PIK-a.

Bez učešća Ruske Federacije, istakli su iz Ambasade, napori međunarodne zajednice da se postigne glavni cilj – međuetničko pomirenje, harmonična interakcija konstitutivnih naroda u BiH – osuđeni su na propast.

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira nakon jučerašnjeg sastanka u Sarajevu pozvali su sve strane da promovišu okruženje koje će pogodovati pomirenju i pri tome iznijela niz kritika i upozorenja rukovodstvu Republike Srpske.

UO PIK-a je osudio, kako kažu, flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Opšti okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH.

Oznake: ambasada Rusije, PIK