Politika 08.12.2021.

AMBASADA RUSIJE: OHR zatvoriti što prije, odgovornost treba da preuzmu domaći političari

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se u vezi sa sjednicom političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora (PIC) Vijeća za provedbu mira koja je održana jučer i danas.

Kako je rečeno, Ruska Federacija nije učestvovala u radu sjednice političkih direktora PIC-a iz razloga što ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika “imenovanog mimo Vijeća sigurnosti UN-a”, prenosi Klix.

“Željeli bismo skrenuti pažnju da i sam Ured visokog predstavnika (OHR) potvrđuje ispravnost naše argumentacije. Naime, u zaključcima u vezi s nezavisnim godišnjim revizorskom izvještajem od 26. novembra, koji je odobrio PIC, direktno se navodi da PIC predlaže kandidata za poziciju visokog predstavnika. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odobrilo Dejtonski mirovni sporazum i raspoređivanje međunarodnog vojnog kontingenta u Bosni i Hercegovini, odobrava navedenu kandidaturu”, tvrde iz Ambasade Rusije.

Dalje navode da smatraju da su razlog unutrašnje političke krize u BiH subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i odbijanje partnera iz PIC-a da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika.

“Vjerujemo da predloženi komunike naših zapadnih partnera sadrži iskrivljavanje slova Dejtonskog mirovnog sporazuma. Primorani smo podsjetiti da BiH prema Dejtonu ne uključuje već se sastoji od dva entiteta”, stoji u reakciji.

Kako ističu, polaze od toga da se svi problemi u BiH trebaju rješavati isključivo putem dijaloga između bosanskohercegovačkih strana na osnovu uzajamno prihvatljivih kompromisa.

“To se odnosi i na vanjskopolitičke prioritete BiH, uključujući euroatlantsku integraciju, oko koje u zemlji ne postoji konsenzus. Insistiramo na tome da mandat PIC-a u okviru Dejtona ne podrazumijeva osiguranje članstva BiH u NATO-u”, ističu iz ruske Ambasade.

Na kraju, zaključuju da se Ruska Federacija kao jedan od svjedoka Dejtona zalaže se za teritorijalni integritet i stvarni suverenitet BiH.

“Radi postizanja ovog cilja potrebno je što prije zatvoriti OHR koji je postao kočnica na putu demokratskog razvoja BiH. Neophodno je što prije prenijeti svu odgovornost za stanje u zemlji na same građane BiH”, stoji na kraju reakcije.

(SB)

Oznake: ambasada Rusije