Politika 29.04.2021.

AMBASADA RUSIJE U BIH: Dobro je da nam Palmer i Nelson nisu pripisali ubistvo Franca Ferdinanda

ČITANJE: 2 minute

Ambasada Ruske Federacije u BiH reagovala je na izjave specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera i ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona, prema kojima su za sve nevolje u BiH okrivili Rusiju.

“Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera i Ambasadora SAD u BiH Nelsona. Prema Palmeru – i očigledno je da nije samo on tog mišljenja – za sve nevolje BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: ‘Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda'”, saopšteno je iz Ambasade Rusije, prenose Nezavisne.

U saopštenju se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje “velike BiH”.

“Primijetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija”, navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju Ambasade Rusije se pitaju – neće li alegorija izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje “velike BiH”?

“Kad je riječ već izgovorena… Takođe su zanimljive izjave ambasadora Nelsona. Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o `pesnici` Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton `retrogradnim` (zanima nas šta bi na to rekao `tvorac izvornog Dejtona` Ričard Holbruk), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modifikovanog?) i `korupcije`!”, piše u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici (ruci) ipak sankcije, za svaki slučaj.

Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: ‘Više možete postići s lijepom riječju i pištoljem, nego samo s lijepom riječju'”, dodaje se u saopštenju.

Američki ambasador Erik Nelson juče je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog “destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije”, te da ih na stolu čekaju spremne sankcije.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni “veliku Srbiju”, ni “veliku Hrvatsku”, niti “veliku Albaniju”.

“Ono što podržavamo je velika BiH”, rekao je Palmer, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-pejper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta.

Što se tiče Rusije, Palmer je za N1 rekao da je sasvim jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

“Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog zapadnog Balkana. Radi na promociji nepovjerenja i sukoba”, dodao je Palmer.

(SB)

Oznake: ambasada Rusije