Politika 27.05.2021.

AMBASADA RUSIJE U BIH: Ustaljene prakse imenovanja visokog predstavnika flagrantno prekršene

ČITANJE: 2 minute

Povodom ostavke visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i imenovanja Christiana Schmidta za njegovog nasljednika oglasila se i Ruska ambasada u BiH koja nije podržala odluku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

“Ruska Federacija izražava svoje odlučno neslaganje s ovim imenovanjem. Ignorisanje principa konsenzusa je flagrantno kršenje ustaljene prakse izbora visokog predstavnika u BiH”, poručili su na početku.

S obzirom da je situacija u BiH pod nadzorom Vijeća sigurnosti UN-a u kontekstu Poglavlja VII Povelje UN-a, Ured Visokog predstavnika mora prepustiti pitanje imenovanja novog visokog predstavnika i navedenu izjavu na razmatranje Vijeća sigurnosti UN-a, smatraju u Ruskoj ambasadi u BiH.

“Nijedna imenovana osoba bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati Visokim predstavnikom u smislu Dejtona”, dodali su, prenosi Klix.

Na kraju iz Ruske ambasade u BiH su pozvali partnere da još jednom procjene, kako su naveli, posljedice svojih nekonsenzusnih i nelegitimnih postupaka koji bi mogli imati destabilizirajući učinak na ionako tešku situaciju u BiH.

Podsjetimo, danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

“Upravni odbor se raduje saradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH”, saopćeno je iz OHR-a.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

(SB)

Oznake: Igor Kalabuhov